Film

Skribent

MovieZine

30 augusti 2016 | 11:01

”Jag, Daniel Blake” öppnar Stockholms filmfestival

Med Guldpalmsvinnande regissören Ken Loach på plats.
Nu är det klart att dramat ”Jag, Daniel Blake” kommer öppna den 27:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival i höst. Den brittiske regissören Ken Loach besöker festivalen och kommer träffa den svenska publiken under öppningen. 

Loach, född 1936, är en av Europas främsta regissörer, känd för sitt sociala engagemang och ställningstagande för arbetarklassen. Med ”Jag, Daniel Blake” vann han filmbranschens finaste pris Guldpalmen i Cannes i våras och tillhör därmed den lilla skara regissörer som vunnit den två gånger.

- Ken Loach har ett budskap med sina filmer och är en av vår tids starka samhällsskildrare. Det är en ära för oss att få inviga med Ken Loachs film som rankades högst av världens filmer i Cannes, säger Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival.


”Jag, Daniel Blake” handlar om den 59-årige snickaren Daniel som på grund av sjukdom blivit arbetslös. Enligt hans läkare bör han inte jobba under en längre period, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Tillsammans med Kattie, en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det krångliga byråkratiska systemet, försöker de få rätt mot myndigheterna.

Filmen får ordinarie biopremiär 9 december.
| 30 augusti 2016 11:01 |