CANNES 2015

Skribent

MovieZine

23 maj 2015 | 15:00

"Jag är Ingrid" prisades i Cannes

Specialomnämnande till Stig Björkmans hyllade dokumentär.
Det har varit ett stort år för Sverige och Ingrid Bergman i Cannes. Inte nog med att den legendariska skådespelerskan pryder själva festivalaffischen – filmen om hennes liv, ”Jag är Ingrid” av Stig Björkman, förärades med ett specialomnämnande när priset L’Oeil d’Or delades ut.
 
L’Oeil d’Or (Guldögat) är ett nyinstiftat pris för dokumentärfilm. Årets vinnare blev ”Allende, mi abuelo Allende” av Marcia Tambutti Allende men ”Jag är Ingrid”, som fick ett mycket varmt mottagande när den visades på festivalen, belönades med ett specialomnämnande.

- Nu känns det ännu bättre att resa hem till Sverige efter en Cannesfestival som har varit oförglömligt fin, säger Stig Björkman i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Filmen tävlade mot dokumentärer om andra filmgiganter som Orson Welles, Alfred Hitchcock, Francois Truffaut och Steve McQueen. 

”Jag är Ingrid” har svensk biopremiär 28 augusti. 

I sin recension hyllar Jonna Vanhatalo filmen som "en vacker och innerlig dokumentärbiografi... en hyllning till en stjärna, och en berättelse om en människa och hennes motstridiga drömmar."
| 23 maj 2015 15:00 |