Film

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 januari 2017 | 11:00

J.K Rowling påstår att den här målningen säger något om hennes framtida böcker

Vi har en möjlig tolkning av konstverket och vad det kan betyda för de kommande böckerna från "Potter"-författarinnan.
Normalt kanske inte så många skulle bry sig om att J.K Rowling - författaren bakom "Harry Potter" - har bytt sitt omslagsfoto på Twitter, men när bilden laddades upp ihop med ett tweet om hur konstverket är en ledtråd till vad hennes nya böcker ska handla om, blev det genast mer intressant.


Den som har hängt med i nyheterna vet att Rowling tidigare har sagt att hon jobbar på flera nya böcker, men inte mycket har sagts om innehållet. Det här konstverket av Steenwyck ska ha något att göra med de nya verken, men på vilket sätt framgår inte. Är det känslan av bilden? Eller måste vi känna till mer om vad målningen står för?

Målningen, som kallas "Still Life: An Allegory of the Vanities of Human Life", föreställer bland annat ett japanskt svärd och en snäcka, vilka är tecken på rikedom enligt The National Gallery i London. Omringad av vardagliga ting ser vi en dödsskalle, vilket är en symbol för att bara kortvarigt finnas till.

Ska vi dra slutsatsen att Rowlings nästa bok handlar om pengar och ägodelars förgänglighet i världen? Kan det rentav vara en politisk kommentar på de samhällsklyftor som växer fram både på den här och andra sidan Atlanten?

En sådan bok skulle behövas. Rowling har en fantastisk förmåga att väva samman livsöden och berättelser som förser någon slags vägledning och hopp i de mörkaste stunder. Ni Potter-fans vet vad jag talar om.

Hur tolkar du konstverket som Rowling påstår säger något om hennes nästa bok?
| 6 januari 2017 11:00 |