Film

Skribent

MovieZine

28 november 2015 | 12:00

J.K. Rowling avslöjar: Därför döpte Harry Potter sin son till Severus

Ett av filmens, och bokens, finaste ögonblick får sin förklaring.
Jag älskade verkligen ögonblicket när Harry tilltalade sin yngste son med namnen Albus Severus. Förnamnen till två av de trollkarlar som betytt allra mest för Harrys resa genom bok- och filmserien, på gott och ont. Ett fan frågade nyligen J.K. varför Harry valde att döpa sin son till Severus (förutom förklaringen "He was the bravest man I've ever known", alltså), trots Snapes allt annat än milda behandling av honom på skolan. 


- Snape dog för Harry på grund av sin kärlek till Lily. Harry hedrade honom som ett sätt att visa förlåtelse och tacksamhet. 

Hon fortsatte:

- Jag måste bara säga det här; ni har bråkat om Snape i åratal. Mitt flöde exploderade just av kärlek och ilska igen. Ändra er aldrig. Det finns en hel uppsats att skriva om varför Harry gav sin son Snapes namn, men valet kommer från hjärtat av den Harry var efter kriget. Den här morgonen har jag tänkt mycket på enkla generaliseringar i vår tillkrånglade värld, och sen kommer ni och pratar Snape med mig istället! Mycket passande. Snape är rakt igenom grå. Du kan inte kalla honom helgon, han var hämndlysten och en översittare. Du kan inte kalla honom för djävul heller. Han gav sitt liv för att rädda hela trollkarlsvärlden. Genom att hedra Snape hoppades Harry från djupet av sitt hjärta att han också kunde bli förlåten. Dödsfallen i Slaget om Hogwarts skulle komma att hemsöka Harry för evigt.


J.K. Rowling.

J.K. Rowling avslutade med att förklara hennes syn på karaktären Snape:

- Snape var en mobbare som älskade godheten han kunde känna i Lily, men utan att kunna efterlikna den. Det var det tragiska med honom. Snape dog inte för sina "ideal", han dog i ett försök att bli av med sin egen känsla av skuld. Han kunde ha erkänt för Voldemort när som helst under resans gång, och kanske räddat sig själv på kuppen, men Snapes tystnad säkerställde Harrys slutgiltiga seger.

Det sista författaren skrev ger mig dock nästan en klump i halsen:

- Harry valde att föreviga namnen på de två som i slutändan inte hade några egna familjer som kunde göra det åt dem.

"Always."
| 28 november 2015 12:00 |