KRÖNIKA

Skribent

MovieZine

10 oktober 2015 | 18:00

J.J. Abrams - Hemlighetsmakeriets försvarare

Ingen håller så hårt i sina filmiska hemligheter som "Star Wars: The Force Awakens"-regissören, men det har sitt pris.
När J.J. Abrams blev erbjuden att regissera "Star Wars: The Force Awakens" tvekade han, fast som vi vet idag antog han slutligen det tuffa uppdraget. Största utmaningen för Disney och Lucasfilm var att få Abrams att lägga hans hemlighetsmakeri åt sidan. Men det visade sig snart vara lättare sagt än gjort.

Lucasfilms chef och de kommande  "Star Wars"-filmernas producent Kathleen Kennedy hade planerat att väldigt tidigt släppa första informationen om karaktärerna i "Star Wars: The Force Awakens" till ett utvalt media, medan Abrams vägrade och ville hålla på Star Wars-godiset ett tag till. Trots att både trailer och bilder släpptes i november förra året fick vi vänta ytterligare några veckor innan vi ens fick namn på några av karaktärerna. 

Abrams har visserligen gett några intervjuer, men som vanligt har han inte sagt något som vi inte redan visste. Om någon är mästare på att prata om sina projekt utan att egentligen säga något, så är det Abrams. Det är många medier som har gjort stora vågen när de har fått en pratstund med Abrams, men det var innan de insåg att deras intervju var innehållslös.

Abrams fascination för detta hemlighetsmakeri har tärt på skådespelarna, de har blivit frustrerade att de inte får säga någonting. Anthony Daniels sa exempelvis till The Guardian att all sekretess är löjlig. När han twittrade om en annan skådespelare blev han beordrad av Disney att radera inlägget. Även skådespelare som har cameos i filmen har uttryckt sitt missnöje med denna påtvingade munkavle.

Det mest uppseendeväckande är tveklöst att vi ännu inte har fått se en synopsis till "Star Wars: The Force Awakens". Inget ovanligt eller konstigt om det skulle handla om en liten festivalfilm, men nu handlar det om en av årets största filmer. För vilken blockbuster har inte en synopsis två månader innan världspremiären?

Trots att detta sanslösa hemlighetsmakeri har retat Star Wars-fansen och media till vansinne har det samtidigt blivit en bakvänd marknadsföring. Ju mindre information som släpps ju mer skrivs det om filmen, något som Abrams självklart hade med i beräkningen. Med tanke på den kolossalt stora fan-skaran har det genererats galet mycket atiklar och blogginlägg. Man tar chansen och drar till med vilda gissningar, förr eller senare träffar man rätt. Som vi vet kan även en blind höna efter tillräckligt många försök hitta det eftertraktade kornet.

Även om Disney och Lucasfilm kanske inledningsvis kände en viss oro kan de nu luta sig tillbaka. För enligt finanstidningen Forbes tidiga prognoser kommer "Star Wars: The Force Awakens" att öppna med 125-150 miljoner dollar på de amerikanska biograferna. Det vill säga i nivå med "Hunger Games: Catching Fire". Men givetvis hänger allt på hur filmen tas emot av "Star Wars"-fansen. Skulle filmen bli lika bra som de trailers vi har fått se är chanserna minst sagt goda för nya sanslösa biorekord.

För Disneys räkning är det så mycket mer än enbart "Star Wars: The Force Awakens" som står på spel. Skulle inte Abrams film leverera och öppna ögonen hos tvivlarna ser framtiden mörk ut för de kommande filmerna. 

Vi får helt enkelt vänta till 16 december för att ta reda om J.J. Abrams har lyckats. Sedan får vi hålla tummarna för att J.J. Abrams inte har drivit sin fascination för hemlighetsmakeriet till sin spets. Tänk er följande scenario: När vi går till biograferna den 16 december får vi höra av biografpersonalen att filmen hade biopremiär veckan innan. Uschiamej!
| 10 oktober 2015 18:00 |