Serie

Skribent

Alexander Svensson

11 december 2023 | 23:00

J.A. Bayona räddade centrala scener i "Maktens ringar" från att strykas av budgetskäl

Ett par minnesvärda scener från “Sagan om ringen: Maktens ringar” var nära att inte ens bli filmade när producenterna började våndas över det ekonomiska.
Sagan om ringen: Maktens ringar” är historiens dyraste tv-serie, men trots det var pengar ett problem på inspelningen. Oron över att gå över budget var så stor att producenterna ville stryka viktiga scener i de första avsnitten för att hålla nere kostnaderna, enligt J.A. Bayona, som regisserade seriens två första avsnitt.
 
De två scener som Bayona nämner rör båda Galadriel (Morfydd Clark) och hennes äventyr till havs. Den första är scenen när hon och en grupp alver åker mot alvernas hemland Valinor, och möts av ett välkomnande och skinande ljus, som Galadriel dock väljer bort till förmån för att stanna i Midgård och fortsätta sitt sökande efter Sauron. Den andra scenen som nästan rök är en mer actionfylld sekvens där Galadriel och Halbrand (Charlie Vickers) angrips av ett havsmonster i avsnitt 2.
 
J.A. Bayona berättar för NME att han trots producenternas oro lyckades övertala dem till att låta honom filma scenerna, och förklara att det kunde göras inom ramen för den budget de hade:
 
- Jag gjorde en massa grejer som producenterna inte trodde att vi skulle kunna få med i de avsnitten, och vi gjorde det inom budget och i god tid.
 
Det är dyrt att åka flotte, enligt producenterna bakom "Maktens ringar"
 
Bayona berättar också att han gillade att jobba på serien, trots utmaningarna.
 
- Överlag hade jag en jättebra upplevelse när jag gjorde den serien. Det var en enorm utmaning. Vi hade bara nio månader på oss att göra två timmar av “Sagan om Ringen”. Det var tvunget att leva upp till fansens förväntingar, och till filmerna, men vi hade bara nio månader. Man vill alltid ge mer än man har.
 
J.A. Bayona är i nuläget aktuell som regissör för Spaniens Oscarsbidrag, “Snöns brödraskap”. “Sagan om ringen: Maktens ringar” återvänder med en andra säsong under 2024, med svenska Charlotte Brändström som en av regissörerna.
| 11 december 2023 23:00 |