PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

28 april 2016 | 21:00

Iron Man: från nolla till miljardindustri

Iron Man är en av världens mest kända superhjältar, alla vet vem han är lika mycket som de vet Spider-­Man eller Batman. Men så var det inte alltid, för bara 8 år sedan visste knappt någon vem han var. Hur gick det till?
På pyjamasar, muggar, ryggsäckar, lunchboxar och märkeskläder kan man se avbildningar av superhjälten Iron Man. Alla vet vem han är, särskilt barn. Dina föräldrar vet säkert vem han är och kan i värsta fall känna igen honom om de såg en bild. Han är Marvels största och ikoniska symbol, i kaliber med Spider­-Man och Captain America. 

Men kommer ni ihåg då ni inte visste vem Iron Man var, då filmen skulle komma ut och ni förstod knappt att det var en superhjälte med 60 år av historia? Vad folk lätt glömmer är att Iron Man ansågs vara en B-­karaktär, en hjälte som mer var en hjälpreda snarare än en storspelare i Marvels universum. Han hade sin egna tidning men det var aldrig en storsäljare så som Spider-­Man eller X­-Men, han hade en smal fanskara. Och när Marvel Studios gick ut med att de skulle bygga hela sitt cinematiska universum på Tony Starks axlar, skrattade många. Pressen skrev att Marvel nu rotade i botten av tunnan. Men så fel de hade. 

Så hur gick detta till, hur blev mannen i plåtskåpet en miljardindustri? Det tar vår podcast “Nörden & Jag” itu med. I veckans avsnitt snackas det Iron Man och hans historia, i både film och serier. Vi ger er allt ni behöver veta inför “Captain America: Civil War". 
Finns även på iTunes och Acast!
| 28 april 2016 21:00 |