Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 februari 2017 | 05:02

Oscarsvinnaren Asghar Farhadi dök inte upp på galan

Vann pris för Bästa icke-engelskspråkiga film med ”The Salesman” inatt.
Årets Oscarsgala blev, inte oväntat, fylld av politiska kommentarer. För det mesta från Jimmy Kimmel som tog flera chanser att driva med president Donald Trump. 

Men humorn fick stå åt sidan för en stunds allvar när priset för Bästa icke-engelskspråkiga film delades ut till iranska ”The Salesman”. Regissören Asghar Farhadi valde att stanna hemma på grund av Trumps inreseförbud.

Den iransk-amerikanska affärskvinnan och kosmonauten Anousheh Ansari fick ta emot priset å hans vägnar. Ansari läste upp följande tal från Asghar Farhadi:

”Jag beklagar att jag inte kunde vara med er ikväll. Min frånvaro är av respekt för mitt landsfolk och de sex andra nationer som drabbats av de omänskliga lagad som stoppar invandrare från att komma in i USA.”

”Att dela upp i världen i kategorierna ”vi” och ”våra fiender” skapar rädsla. Det leder till aggression och krig. Krig som hindrar demokrati och mänskliga rättigheter. Filmskapare kan med sina kameror fånga de mänskliga egenskaper vi delar, och bryta fördomar mot olika nationaliteter och religioner. De skapar empati. Empati är något vi behöver mer än någonsin nu.”


Oscarsvinnaren "The Salesman" får svensk biopremiär 24 mars.
| 27 februari 2017 05:02 |