INTERVJU

Skribent

Jakob Åsell

21 juli 2019 | 18:00

Intervju: Chiwetel Ejiofor om Scars nya look i "Lejonkungen"

Chiwetel Ejiofor om att axla rollen som Scar i nya "Lejonkungen".
Han har Oscarsnominerats i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin roll i som Solomon Northup i "12 Years a Slave" och imponerade stort på regissören Jon Favreau genom sin roll som Baron Mordo i superhjältefilmen "Doctor Strange". Detta ledde till att Chiwetel Eijofor nu efterträder Jeremy Irons som rösten till skurken Scar i Favreaus nyinspelning av den tecknade Disneyklassikern "Lejonkungen". Jakob Åsell åkte till London för att träffa den välartade brittiske skådespelaren och reda ut vem han egentligen sympatiserar med när Scar dödar Mufasa.
 
När du ser "Lejonkungen", den nya eller originalet. och Scar dödar Mufasa.. Sympatiserar du med Scar eller fäller du en tår?
 
- Givetvis så sympatiserar jag med Mufasa. Det är dock splittrat, vilket är lite intressant. Givetvis är det en vidrig handling och en hemsk sekvens i filmen. Men det är en del i att spela Scar att försöka förstå vad som driver honom psykologiskt. Vad som får honom att göra en så hemsk sak. Det var en del av resan för mig, att försöka avtäcka hans psyke och undersöka hans besatthet av makt och status.
 
Scar är verkligen besatt av makt och vill få den oavsett till vilket pris. Influerades du av några verkliga personer för det karaktärsdraget?
 
- Det finns många. Vi är omgivna av människor i både vår omgivning och globalt som inte klarar av att hantera sitt eget maktbegär. Eller kan hantera sitt statusbehov. En av anledningarna till att vi ställs inför den sortens människor är att de oundvikligen klättrar i hierarkin. Så bara att tänka på de personerna som aldrig tycks ha en plan när de har fått makten, utan bara har jagat den i besatthet som ett självändamål.. Det är en intressant psykologisk personlighetstyp.
 
Scar vill ha allt det där, men han har förnekats makten. Så har är besatt av makten och statusen men han har inte den statusen som han önskar, vilket bryter ner hans psyke och även hans yttre. Att tolka det och tänka på personer som är på det viset var intressant och det fanns referenser till det, absolut.
 
 
Som du säger så har Scar en ny look i den här filmen. Han ser sliten ut och man kan se att hans inre har brutit ner hans yttre. Hur påverkade det din rolltolkning och vad tänker du om Scars nya look?
 
- Jag tycker att hans utseende är en reflektion av hans själ och hans sinne. Jag tror att när någon är psykiskt skadad av maktbegär och besatthet, och när man frusteras av sin situation så kan den mörkra energin ta över även ens yttre. Så jag tyckte att hans look var väldigt passande och att den funkade jättebra. Att det var en spegling av Scars inre på utsidan.
 
Om du var tvungen att välja ett "spirit animal" på savannen, vilket djur hade du valt då?
 
- Jag har alltid älskat giraffer, jag vet inte varför. Jag tror inte att det har något att göra med min hals eller att det finns någon fysisk likhet där. Men när jag var liten och blev ombedd att rita ett djur i skolan så valde jag alltid giraff. Så uppenbarligen finns det någon koppling där. En dag ska jag hitta svaret.
 
Du kanske var en giraff i ett tidigare liv.
 
- Det är inte omöjligt!
 
 
Se video-intervjun på vår Facebook-sida.
 
| 21 juli 2019 18:00 |