Lucka 18

Skribent

Jonatan Blomberg

18 december 2021 | 07:00

Lucka 18 bjuder på heligt nörderi för tv-tittaren med smak

Bakom lucka 18 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... manusförfattaren, regissören och "Patriot"-skaparen Steven Conrad!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.
 
Ja, det tog mig 18 luckor innan jag gick och blev helt självisk och tog kontakt med tv-skaparen till en av mina personliga favoritserier "Patriot". Som visserligen lades ned för flera år sedan, men ibland måste man ju göra allmänheten en tjänst. Bakom lucka nummer 18 döljer sig därför några frågor till "Patriot"-skaparen Steven Conrad, som även ryktats få ansvaret att skapa nästa "Game of Thrones"-spinoff.
 
Här blir det med andra ord en lucka för antingen redan riktiga tv-nördar, med tillräckligt god smak för att ha redan ha givit "Patriot" en chans. Och som nu får lite closure. Eller så kanske du bara kände att "heligt nörderi för tv-tittaren med smak" var en (medveten) clickbait som du kände dig träffad av. Helt okej, välkommen hit! Eftersom smaken är som baken så kan jag givetvis inte garantera att du kommer att uppskatta "Patriot" lika mycket som jag gör, men om du fortfarande känner dig sugen efter att ha läst klart dagens lucka - så finns det i alla fall en stor chans att du kommer att älska den. Då är det här min julklapp till dig; vetskapen om att "Patriot" fortfarande väntar på att just du ska ge serien en chans!
 

"Det var med det löftet i ryggen som vi började att skapa Patriot"

 
Steven Conrad har även skrivit filmerna "Jakten på lycka", "The Secret Life of Walter Mitty" och "The Weather Man".
 
Som du redan vet så är "Patriot" en av mina favoritserier - och jag vet många som håller med mig. Men hur gick det egentligen till när ni skapade den och vad var det i slutändan som ledde till att ni tvingades lägga ned produktionen?
 
- Vi hade tur, inledningsvis. Vi skapade "Patriot" under Amazons första två år som en studio. Men man hade ett annat ledarskap då, i början. Med ett annat mål i sikte än man har nu. Sättet man sålde in sig till mig var att komma och jobba hos "filmskapare-studion" - och att man ville vara ett ställe där film kunde vara fint på tv. Och att vi skulle lämnas ensamma. Vilket lät riktigt bra i mina öron, så det var med det löftet i ryggen som vi började att skapa "Patriot". 
 
- Men från ett ögonblick till ett annat, så hade alla cheferna med den visionen bytts ut. Nytt folk hade tagit deras platser och man slog in på en ny bana för studion. Vi hade däremot fortfarande lite tur, eftersom vår produktion höll till i Europa på andra sidan Atlanten. Och på något sätt, med hela den här grejen av att vi låg sex tidszoner bort, så glömde man lite bort oss. Så vi hann göra en och en halv säsong bort i Europa och smög förbi lite under radarn där, med en serie som hela tiden avsåg att våra mer filmisk och utmanande för tittarna - särskilt i jämförelse med hur tv-serier brukade vara då.
 
 
Visste du att ni skulle få göra en andra säsong innan den första säsongen var klar? Med tanke på cliffhangern i första säsongen.
 
- I samband med att vi avslutade den första säsongen så visste vi att det skulle bli en andra säsong också. Men man sade också att den andra säsongen skulle få färre avsnitt, vilket jag tog som ett väldigt dåligt tecken. Då var vi inne på den tredje chefen för studion och jag lyckades aldrig riktigt få något bra band till henne. Det var inte på något sätt så att det skar sig mellan oss när vi sågs, utan mer att hon hade ett väldigt tidskrävande schema och att jag befann mig i Europa och att vi helt enkelt aldrig lyckades lära känna varandra ordentligt. Även fast vi båda försökte. Så jag var som en främling för henne och vår serie var väldigt konstig... och den verkade inte riktigt passa in bland de nya tv-serierna som skapades av Amazon. Så jag kände det på mig, jag visste att den andra säsongen mycket väl kunde bli vår sista. Det gjorde att jag hade lite tid på mig medan jag skrev den andra säsongen, att kunna komma fram till en punkt i serien som ändå skulle kännas tillfredsställande för tittarna - om det inte blev något mer.
 
- Vi hade däremot planer på att göra ännu mer och när den andra säsongen släpptes så fick den väldigt goda recensioner och presterade bra. Så det var inte helt hugget i sten att vi inte skulle få fortsätta, utan ett litet hopp tändes där ändå. Men det tog tyvärr lite för lång tid för Amazon att komma med något definitivt beslut, så till slut resulterade det i att alla som var anställda av serien var tvungna att ge sig ut och leta efter andra jobb för att kunna leva... varken skådespelarna eller jag själv kunde sitta helt sysslolösa. Och i slutändan så var det väl att det faktumet som fattade beslutet åt Amazon, att gänget bakom produktionen inte fanns kvar längre. Även fast jag ändå är ganska säker på att Amazon egentligen kände att "Patriot" hade gjort sitt och inte riktigt passade in längre.
 
Synd att ni inte fick chansen att berätta färdigt allt enligt er vision, det hade varit kul att få se er gå i mål på egna villkor. Även fast det blev ett slut som fungerade på ett bra sätt också. 
 
- Jag kan berätta lite vad som skulle ha hänt i den för dig efteråt sedan, haha.
 
 
Har du några tips på vilken film från 2021 som är årets bästa eller som man absolut inte får missa?
 
- Vi har arbetat så hårt på vår animerade serie "Ultra City Smiths" att jag har knappt haft tid att titta på något nytt. Den senaste filmen jag såg var nog "Parasite", vilket genast blev en favorit när jag såg den. Nu släpptes den ju inte i år men jag måste ändå dra till med den här!
 
När det kommer till tv-serier, vilken serie har släppt den bästa säsongen i år?
 
- När det gäller tv-serier så är min favoritserie just nu den amerikanska tv-serien "PEN15", som jag faktiskt hittade i år.
 
Vilken titel (film eller tv-serie) ser du fram emot mest under 2020? 
 
- Hmm, det var en bra fråga. Men det ska bli kul att se vad de kan hitta på med en andra säsong av "Squid Game". 
 
 
Båda säsongerna av "Patriot" finns på Amazon Prime Video. AMC:s "Ultra City Smith" har däremot inte letat sig över till Sverige ännu, men inom en relativt snar framtid kan vi förhoppningsvis få ta del av Conrads vision av Dunk & Egg-berättelserna i prequelserien till "Game of Thrones". 
 

Läs också: Goda nyheter för nästas "Game of Thrones"-prequel

 
Imorgon öppnar vi nästa lucka av MovieZines intervjulkalender, håll utkik!
| 18 december 2021 07:00 |