Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 december 2021 | 07:00

Manusförfattaren Peter Arrhenius tipsar om några av årets bästa serier

Bakom lucka 15 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... manusförfattaren Peter Arrhenius!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.
 
Bakom lucka nummer 15 döljer sig några snabba frågor till "Beck - Ett nytt liv"-manusförfattaren Peter Arrhenius. Efter drygt 20 år som manusförfattare så har Peter varit involverad i ett gäng olika produktioner genom åren, med allt från "Nya tider" redan på 90 talet till "LasseMajas detektivbyrå - Skuggor över Valleby", "Ingen utan skuld", "Maskineriet" och förra årets julkalender "Mirakel".
 
Lagom till juldagen i år bjuds det på nästa Beck-kapitel i "Beck - Ett nytt liv" och nästa år kommer vi äntligen att få ta del av den nya Netflix-serien "Clark". För egen del så måste jag även erkänna att Peter har en grym smak när det kommer till tv-serier, så fram med papper och penna och lägg hans tv-tips här nedan på minnet! 
 

"Julen 2019 såg jag över tjugo Beckfilmer"

 
Peter Arrhenius.
 
Under julhelgen kommer svenska tittare att kunna följa nästa "Beck"-film, som du har skrivit manuset till. Hur förberedde du dig inför att kliva in med ditt första bidrag till det heliga "Beck"-universumet?
 
- Det är faktiskt ett riktigt julminne för mig - så det passar ju bra i detta sammanhang. När jag fick frågan om jag ville skriva en Beck-film så var jag ju tvungen att se om gamla filmer rent professionellt och inte som en ”vanlig” Beck-fan i soffan. Försöka hitta ton och vad som är ”Beck-känslan”. Så julen 2019 såg jag över tjugo Beckfilmer. Några av de riktigt tidiga, några i mitten och sen alla som ledde upp till min film vilket blir den 43:e i ordningen. 
 
Av alla filmer du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- Av restriktionsskäl har det ju inte blivit jättemycket bio de senaste två åren. Och jag är i sanningens namn ingen hardcore-cineast utan mer en TV-knickedick. Men jag såg och njöt visuellt nyligen av Wes Andersons "The French Dispatch".
 
Av alla tv-serier du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- Förutom att jag alltid svarar ”Patriot” här för att folk ska hitta den serien som finns på Amazon Prime Video, så skulle jag vilja lyfta fram ”Mr Inbetween” och ”High Maintenance” (båda HBO Max), ”The Boys” (Amazon Prime Video) och ”Ted Lasso” (Apple TV+). Jag gillade ”Dave” (HBO Max) också. Bästa svenska var nog ”Knutby” (C More) och det säger jag inte för att jag delar lokal med Fredrik Agetoft och Anna Platt som skrivit den. 
 
Vilken titel (film eller tv-serie) ser du mest fram emot att få se under 2022?
 
- Om Bob Odenkirk kan få ordning på sitt hjärta (han fick en hjärtattack under året) så skulle jag verkligen älska att få se sista säsongen av "Better Call Saul" och hur de syr ihop säcken när den serien möter tiden då "Breaking Bad" börjar. 
 
Du har själv skrivit en julkalender hos SVT, en enorm tradition för många här i Sverige. Har du någon egen favorit bland de tidigare upplagorna av julkalendern, innan du fick chansen att skriva en egen?
 
- Absolut! Från barndomen minns jag som många andra "Trolltider bäst". Av senare års kalendrar så tycker jag att den med detektiverna Lasse och Maja, skriven av Sara Heldt och Pia Gradvall 2006, blev väldigt bra.
 
 
"Beck - Ett nytt liv" släpps på C More den 25 december. "Ingen utan skuld" och "Maskineriet" finns hos Viaplay, nästa år kommer vi att kunna ta del av "Clark" på Netflix. 
 

Läs också: Det här ska nya Beckfilmen "Ett nytt liv" handla om

 
Imorgon öppnar vi nästa lucka av MovieZines intervjulkalender, håll utkik!
| 15 december 2021 07:00 |