Lucka 14

Skribent

Jonatan Blomberg

14 december 2021 | 07:00

Anna Friel utser "The Father" till årets bästa film

Bakom lucka 14 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... skådespelerskan Anna Friel!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare. Bakom lucka nummer 14 döljer sig några snabba frågor till den Emmyvinnande skådespelerskan Anna Friel.
 
Efter att ha gjort en av huvudrollerna i Bryan Fullers underskattade tv-serie "Pushing Daisies" redan 2007, så känner troligtvis de allra flesta igen Anna Friel från sin roll som Marcella i "Marcella". Hon är just nu Sverigeaktuell med huvudrollen i den psykologiska kriminalserien "The Box" hos Viaplay och tar ett kort snack med MovieZine från inspelningarna av den kommande Fox-satsningen "Monarch".
 

"Anthony Hopkins är en av de bästa skådespelarna som någonsin har existerat"

 
Alexander Karim och Anna Friel i "The Box".  
 
Jag pratade med Peter Stormare om inspelningarna av "The Box" nyligen och han berättade att han själv hade lite svårt att hänga med i svängarna, eftersom serien verkligen ser till att hålla tittarna på tårna kring vad som är verkligt och inte. Du är med i nästan varje scen, hur var det för dig att ta dig an det här projektet?
 
- Hela skapandet av serien var väldigt surrealistisk även i sig. Vi kom från en extrem lockdown i Storbritannien, där man fick gå ut i luften en timma per dag. Att sedan sätta sig på ett plan och bo på ett hotell i Sverige som var stängt för alla andra och bara öppet för oss i produktionen - och gå fram och tillbaka mellan hotellet och Cirkus [där serien spelades in] varje dag... det blev lite som att gå från en låda till en annan om och om igen. Allt under en pandemi. 
 
- Det var en så bisarr upplevelse, men samtidigt otroligt givande att verkligen kunna leva sig in och bara fokusera på arbetet. Jag hade aldrig spelat in något som mer eller mindre utspelade sig i ett och samma rum hela tiden heller. Det kändes nästan mer som att vi spelade in en teater. Det var inte alltid helt lätt att hänga med på vad som skulle vara verkligt eller inte, eftersom vi inte spelade in avsnitten i ordning heller. "Är min fru här eller inte?" Men det var ju som sagt samma sak som vi ville att tittarna skulle känna när man såg serien sedan också. En lite "Twin Peaks"-aktig känsla av att man aldrig riktigt vet vad som är verkligt eller inte.   
 
Av alla filmer du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- Jag fullkomligt älskade filmen "Father", med Anthony Hopkins. Jag har aldrig sett en film gjord från det perspektivet förut, där man verkligen kan känna hur det är att uppleva världen på det sättet. Jag tycker verkligen att Anthony Hopkins är en av de bästa skådespelarna som någonsin har existerat, hans roll här var som en masterclass i skådespelande. Filmen rörde mig och levde även kvar i mig länge efteråt. Sedan har jag sett och gillat både "Annette" och "Spencer" också.
 

"Jag är ett stort Josephine Bornebusch-fan, alltså ett riktigt fan."

 
Sverrir Gudnason och Josephine Bornebusch i "Älska mig". 
 
Av alla tv-serier du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- "Succession". Men då har jag faktiskt bara hunnit se klart den första säsongen än så länge, fast eftersom alla säger att den fortsätter att vara lika bra så finns det inget annat i år som kan klå den enligt mig. Manuset är verkligen så otroligt bra skrivet - och jag är så imponerad över vad skådespelarna lyckas göra med det. Jag känner i alla fall att jag kan skatta mig lycklig som har två säsonger kvar framför mig! 
 
- Sedan är jag ett stort Josephine Bornebusch-fan, alltså ett riktigt fan. Jag såg hennes film "Orca" som spelades in under pandemin och serien "Älska mig". Jag tycker verkligen att hon är en helt briljant talang och är så imponerad av henne. 
 
Jag håller med! Jag pratade med henne i samband med att den första säsongen släpptes och ser henne lite som den svenska versionen av Phoebe Waller-Bridge... 
 
- Definitivt, håller helt med! Jag hoppas att jag får chansen att arbeta med henne någon gång i framtiden. Jag skulle gärna jobba med Alexander Karim och Peter Stormare igen också, både var fantastiskt trevliga att arbeta med under inspelningarna av "The Box". 
 
Vilken titel (film eller tv-serie) ser du mest fram emot att få se under 2022?
 
- "Monarch" givetvis, haha! Jag kan verkligen knappt vänta på att folk både ska få se och höra den serien nästa år. 
 
 
Samtliga avsnitt av "The Box" finns nu tillgängliga på Viaplay. "Marcella" finns att se hos Netflix. "Monarch" dyker upp den 30 januari i USA, men det återstår fortfarande att se när serien letar sig över hit (troligtvis till Disney+ eftersom man äger Fox). 
 

Läs också: Peter Stormare om ofattbara dödsskjutningen på inspelningsplatsen

 
Imorgon öppnar vi nästa lucka av MovieZines intervjulkalender, håll utkik! 
| 14 december 2021 07:00 |