INTERVJU

Skribent

MovieZine

6 juli 2019 | 15:00

Upplev vikingatiden på riktigt med "Draktränaren 3"

Läs dessutom hur regissören Dean DeBlois och skådisen Jay Baruchel hittade sina inspirationer inför den tredje och avslutande delen i filmserien.
Sagan om Hicke och Tandlöse har nu nått sitt slut med den avslutande "Draktränaren"-filmen, men äventyren de delade med sig i trilogin lever kvar. Jag hade nöjet att resa till Flåm i Norge för att testa på lite aktiviteter som inspirerade den tredje filmen i serien. Jag fick se den fantastiska vyn fråm Stegastein utsiktspunkt, ta en trevlig båttur till vikinglandsbyen Njardarheimr samt uppleva det otroligt fina Magic White Caves. 
 
Under mitt besök hade jag dessutom möjligheten att intervjua profiler som regisssören Dean DeBlois, och Jay Baruchel som gör den amerikanska rösten till huvudkarakären Hicke. Det var en otroligt roligt att få höra vad som inspirerade de till att skapa den väldigt tillfredsställande avslutningen. 
 
När ni skapade "Draktränaren", föreställde ni er alltid en trilogi?
 
Dean: Jay och jag pratade om detta väldigt tidigt när vi träffades, och vi hoppades att ifall den första filmen var en succé så kunde vi se detta som vår "Star Wars" - en klassisk trilogi där man såg karaktären (Hicke) gå igenom en väldigt tillfredsställande berättelse. När vi träffade Cressida Cowell, författaren bakom böckerna, så kom idén att vi dessutom kan förklara vad som hände med drakarna samt varför de försvann och inte längre existerar i vår värld. Det var inte förrän succén från den första filmen som studion pratade om en uppföljare, och det var då vi officiellt tog upp idén att skapa en trilogi. En berättelse i tre akter, och de köpte idén.  
 
När du skrev manuset för "Draktränaren 3", vad var utmaningen att skapa en avslutande berättelse som hade förtrogenheten från de tidigare filmerna men samtidigt var något annorlunda och nytt? 
 
Dean: Vi följde bara vår plan, och visste att vi ville verkligen skapa en trilogi. Vi hade idén att våra karaktärer skulle växa mellan varje film och vi lämnade Hicke precis när han ärvde titeln som förman och detta är då året med honom som ledaren. Han är ute och räddar drakar, samt uppfyller drömmen att skapa en utopi med vikingar tillsammans med drakar. Detta är det sista äventyret där han inser att drakarna gjorde honom viktig, och även hans bästa vän samt beskyddare, har ett skri från vildmarken. Och vad betyder detta för honom? Det kommer få honom att växa och stå på sina egna fötter. 
 
Jay: Detta skapar då en intressant fråga, där Hickes historia är att försöka hitta sin plats i världen samt sammankallande - vilket han gör. Denna film ställer frågan: tänk om detta inte kan vara så länge, vad gör du då? Jag tycker att det är ett allmängiltigt och viktigt ämne. 
 
Large 8d51288c914cbde1636bd4fdedfd2982 30779976
 
Jag är alltid nyfiken när det kommer till inspelningssessionerna för animerade filmer. Träffar du någonsin dina medskådespelare och interagerar med dem i scenerna tillsammans, eller är du själv i studion med dina dialoger?
 
Jay: För denna var det endast jag och Dean. Jag bor i Toronto och gick då till studion, medan Dean var på Skype. För den första filmen hade vi några sessioner tillsammans med bland annat America Ferrara (Astrid) och T.J. Miller (Tuffnut) för att lära känna våra karaktärer. Jag tror det var då vi allihopa, inklusive Dean, försökte klura ut hur det fungerade. Men till den tredje filmen behövdes det inte för om vi inte kände igen våra karaktärer så kan de lika gärna anställa nya skådisar.
 
- Det är något otroligt befriande där man inte behöver oroa sig för något förutom sin karaktär. Det finns ingenting som är oroande utan det är endast mikrofonen, manuset, Dean och jag. Det är något som är äkta med det och min fantasi är mycket närmare mig vilket jag beundrar. 
 
Då du interagerar med en drake som inte pratar, hur går du tillväga för att skapa en relation med någon som du inte kan se eller kommunicera med?
 
Jay: Jag tror det är två saker. Jag har alltid haft husdjur (för det mesta katter, men både min fästmö och jag har två hundar också) och jag vet hur det är att "bebisprata" med djur. Dessutom är jag en obotlig dagdrömmare, där mitt huvud är alltid bland molnen. När huvudet alltid är bland molnen så är det lättare att föreställa sig saker. Dean gör också ett fantastiskt jobb att artikulera vad Tandlöse skulle göra, känner för och tänker på. Så jag följer honom då han är min vägledning och vi försöker allting skapa de rätta ögonblicken tillsammans. 
 
 
Filmen gav mig väldigt många skandinaviska miljöer och vikingainspirerade karaktärer. Vad för typ av research gjorde ni som regissör respektive skådis, innan inspelningen? 
 
Dean: Under "Draktränaren 3" reste vi till Norge, besökte vikingamuseum, tog några utflykter till fjordarna och åkte även till Flåm (vilket inte är så långt härifrån). Vi gick även med Roger Deakins hela vägen till Svalbard och fotograferade glaciäerna, fjordarna och isbjörnarna - vilket var fantastiskt. Jag spenderade även lite tid i Island, så den allmänna fascinationen av Vikingatiden samt kvarlevorna har skapat denna passion att bilda vår egna fantasifulla rekreation av dessa saker inom vår värld. 
 
Jay: Och jag ska blåsa ditt sinne och berätta att jag är en riktig nörd. När jag spelade Hicke så läste jag både Njáls saga samt Vinland Saga, endast för att jag var intresserad. Jag hade en referensram så jag gjorde inte någon sorts undersökning inför filmen utan jag var redan intresserad av det, vilket tillät mig att hitta på de rätta improvisationerna. 
 
 
Adrian Mirgolozar
 
"Draktränaren 3" släpps 8 juli på 4K Ultra HD, Blu-ray, 3D och DVD.
| 6 juli 2019 15:00 |