Film

Skribent

MovieZine

7 september 2020 | 09:30

Nu börjar inspelningen av "Utvandrarna"

Corona-pandemin har tvingat det påkostade filmprojektet att flytta hem till Sverige, och Liv Ullmann att hoppa av.
Inspelningen av Vilhelm Mobergs nationalepos "Utvandrarna" har börjat. Platsen för inspelningen, som till en början till stor del var förlagd till Tjeckien, har mot bakgrund av coronapandemin lagts om och flyttats hem till Sverige.

- "Utvandrarna" är en odödlig berättelse som speglar vår värld då som nu. Att tolka Vilhelm Mobergs universum innebär att läsa böckerna med dagens verklighet i bakgrunden, och spegla samtiden i det öde som Kristina och Karl Oskar tar med oss på, säger regissör Erik Poppe i ett pressmeddelande.

- Jan Troells film från 1971 är ett eget mästerverk som jag lyfter på hatten åt och inte försöker återskapa. Jag vill tolka Utvandrarserien på ett nytt sätt. Deras modiga val att fly det här landet för drygt 100 år sedan för en chans till ett nytt liv för sig själva, för sina barn. Val som är precis lika relevanta idag för många människor världen över. Vilka vi var då och vilka som gör dessa val idag. Det gör historien gripande, förförande och ständigt aktuell. Det ska filmen reflektera och den här gången genom Kristinas ögon. Att vi nu börjar inspelningen här i Sverige tillsammans med dessa otroligt begåvade skådespelare kommer inte bli annat än fantastiskt.
 
Troells "Utvandrarna" från 1971 hade Max von Sydow och Liv Ullmann i huvudrollerna.
 

"Årtiondets svenska filmsatsning"

 
"Utvandrarna" är det storslagna äventyret om Kristina och Karl Oskar som beger sig ut på en resa utan återvändo, för hoppet om ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Den stjärnspäckade rollistan med Lisa Carlehed ("Tills vi faller") och Gustaf Skarsgård ("438 dagar") i huvudrollerna består även av Sofia Helin ("Bron") i rollen som Judit. Artisten Tove Lo debuterar på vita duken i rollen som Ulrika i Västergöhl.

Liv Ullmann lämnar rollen som Kristinas mor Anna på grund av de osäkerheter som coronapandemin innebär. Där ser vi istället välrenommerade Lena Strömdahl ("Rederiet"). 

- Vi är mycket glada att äntligen att sätta igång inspelningen av "Utvandrarna" och det känns extra roligt att få spela in filmen i Sverige. Coronapandemin har gått hårt åt både svensk som internationell filmindustri. "Utvandrarna" är årtiondets svenska filmsatsning för SF Studios och att vi kunnat ställa om för en inspelning hemma i Sverige hoppas vi ger medvind till svensk, såväl som nordisk och internationell, filmproduktion.
 
- Det ställer samtidigt nya krav på oss att genomföra detta, inte bara utifrån de generella utmaningar som följer en produktion av den här storleken, utan även de specifika utmaningar som corona medför, säger Fredrik Wikström-Nicastro, producent SF Studios.
 
Skådespelarna Lisa Carlehed, Tove Lo och Gustaf Skarsgård. Foto: Johan Bergmark/SF Studios
 

Inspelningen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer

 
Att produktionen tas hem till Sverige innebär att Västra Götaland blir inspelningsplatsen för en av de största satsningarna i svensk film på många år. Huvudsakliga orter för inspelningen är Alingsås och Munkedal.

- Det är fantastiskt att Västra Götaland blir centrum för nästa svenska storfilm. Här finns otroligt vackra miljöer och en stor kunskap om filmproduktion. Film i Väst har dessutom tidigare vana att samproducera storfilmer. Att en så stor produktion sker här hemma i Sverige betyder dessutom mycket för den svenska filmbranschen, kommenterar Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

På inspelningsplatsen finns riktlinjer för att minska risken för smittspridning och antalet personer som samlas samtidigt begränsas. Inspelningsarbetet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer med fokus på att alla i produktionen ska känna sig trygga och kunna jobba i en säker miljö.

"Utvandrarna" har planerad premiär juldagen 2021.
| 7 september 2020 09:30 |