Film

Skribent

MovieZine

12 juni 2019 | 11:00

Inspelningsstart för Thomas Vinterbergs "Druk"

"Jakten"-teamet återförenas i ett drama om vänskap och alkohol.
I dag startar inspelningen av Thomas Vinterbergs nya drama "Druk" med Mads Mikkelsen i huvudrollen.

Där återförenas stora delar av teamet från "Jakten" (2012) som tog publiken med storm över hela världen och nominerades till en Golden Globe, en Oscar och Guldpalmen i Cannes. Där ingår Oscarsnominerade manusförfattaren Tobias Lindholm liksom skådespelarna Maria Bonnevie, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Helene Reingaard Neumann och Susse Wold.

"Druk" beskrivs som "ett humoristiskt, rörande och tankeväckande drama om vänskap, frihet – och alkohol" enligt ett pressmeddelande från Film i Väst.
 

Mads Mikkelsen i Vinterbergs "Jakten".
 

Om filmen

 
Handlingen utgår från en teori om att människan föds med en viss mängd alkohol i blodet. Att denna halva promille öppnar våra sinnen mot världen omkring oss, förminskar problemen och ökar kreativiteten.
 
Martin är gymnasielärare. Han känner sig gammal och trött. Hans elever och deras föräldrar vill få honom uppsagd för att betygen ska höjas. Uppmuntrade av denna teori ger sig Martin och tre och av hans vänner ut på ett experiment där de ständigt är alkoholpåverkade. Om nu Churchill vann andra världskriget i ett kraftigt alkoholrus, vem vet vad en styrketår kan innebära för dem och deras studenter?

Till en början är allt bra och Martins elever blir mer uppmärksamma och försöket omvandlas till en akademisk studie med insamling av forskningsresultat. Sakta men säkert får alkoholen de fyra vännerna och deras omgivning att öppna sig. Både undervisningen och resultaten förbättras, och de känner sig levande igen. För en del elever del blir några glas en framgång, men för andra en försämring. Det blir allt tydligare att alkoholen samtidigt som den lett till fantastiska framsteg i världshistorien också har konsekvenser.

"Druk" får dansk biopremiär i augusti 2020.
| 12 juni 2019 11:00 |