Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 augusti 2022 | 15:30

Inspelningen av ”Hanteringen av odöda” är igång

John Ajvide Lindqvists skräckroman blir norsk zombiefilm. Nu pågår inspelningen i Åmål.
Det tog bara 18 år, men nu ska äntligen John Ajvide Lindqvists ”Hanteringen av odöda” bli film. Eller förlåt, ”Håndtering av udøde” förstås - det är Norge som lyckades knipa rättigheterna till skräckromanen. Långfilmsdebuterande Thea Hvistendahl står för regi.
 
Handlingen i boken "Hanteringen av odöda" utspelar sig i ett Stockholm där hela elnätet ballat ur. På bårhus och kyrkogårdar vaknar de nyligen avlidna till liv. En morfar fylls med hopp om att hans barnbarn kan återuppstå samtidigt som en gift man fylls av fasa när han ser vad hans fru har blivit.
 
I filmen är dock storyn förflyttad till Oslo. Filmen har tidigare beskrivs som "magisk realism i gränslandet mellan drama och arthouse-skräck". Producent Kristin Emblem berättar:
 
- Filmen handlar om att acceptera det vi inte kan kontrollera, och berättas genom sammanflätade historier där karaktärerna får erfara hur det skulle vara att återse sina älskade vid liv, om så bara för en kort stund.
 
Samproducenten Film i Väst avslöjar att inspelningen nu är igång i Åmål.
 
Foto: Film i väst
 
Det är den fjärde filmen som bygger på en berättelse av John Ajvide Lindqvist. Tomas Alfredson regisserade vampyrdramat "Låt den rätte komma in" (2008) som fick en amerikansk remake i "Let Me In" av Matt Reeves (2010). Ali Abbasi adapterade troll-fantasyn "Gräns" (2018).
 
Och i höst kommer den amerikanska tv-serien "Let the Right One In", som än en gång berättar historien om en ung pojkes vänskap med en vampyr.
 
"Hanteringen av odöda" får norsk biopremiär i december 2023.
| 22 augusti 2022 15:30 |