Film

Skribent

Anders Eklöf

27 juli 2022 | 08:30

Se trailern & bilderna från serien baserad på "Låt den rätte komma in"

Efter en svensk och en amerikansk filmatisering är det dags för John Ajvide Lindqvists bok att bli tv-serie, kallad "Let the Right One In".
För nästan tjugo år sedan publicerades den svenska skräckromanen "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist, som snabbt blev ett fenomen i Sverige och andra länder. Redan 2008 fick vi en svensk filmatisering av Tomas Alfredson och senare en amerikansk film av "The Batman"-regissören Matt Reeves 2010 med Chloë Grace Moretz i rollen som vampyrflickan.
 
Vi vet sedan tidigare att en amerikansk tv-serie har varit på gång länge av Showtime, som kallas "Let the Right One In" och utspelar sig i New York. Nu har de första bilderna dykt upp, tack vare sajten Entertainment Weekly.
 
A734a1c665ee754c8856d5c28773e0c0
 
Boken handlar om ett förhållande mellan den mobbade pojken Oskar och den ensamma flickan Eli, som visar sig vara vampyr.  Eli är bara ute på natten och måste bli inbjuden för att kliva genom dörröppningar och måste dricka blod för att överleva. När en rad olika mord inträffar i Stocholmsförorten Blackeberg dras Oskar in i en blodsdrypande spiral, där han inte vet vad han ska göra.
 
Large a734a1c665ee754c8856d5c28773e0c0
 
- Vad jag tyckte var så övertygande med den filmen är att det finns ett mycket svagare förhållande mellan vampyren och hennes vuxna skötare. Jag använde verkligen filmen som inspiration för en berättelse som fokuserar på en 12-årig tjej som har varit vampyr i tio år. Hon har tagits om hand av sin far som håller henne vid liv och som har hållit hoppet uppe att de en dag kommer hitta ett botemedel och att det här inte alltid kommer vara hennes liv, säger seriens showrunner Andrew Hinderaker till Entertainment Weekly.
 
Large 2360112a8734b11bc1ac4573f25b8922 image
 
"Let the Right One In" verkar som han säger fokusera minst lika mycket på relationen mellan vampyren och hennes far. I rollen som Eleanor Kane ser vi Madison Taylor Baez och Demián Bichir ("The Hateful Eight") som hennes far Mark. I det första avsnittet flyttar de båda till en lägenhet i New York, där deras närmsta grannar är en polis och en ung pojke.
 
- Det här är inte bara en vampyrhistoria. För mig handlar det om många andra saker som vi faktiskt upplever. Det handlar om hur svårt det är i alla samhällen för någon att vara annorlunda och att försöka passa in, säger Demián Bichir.
 
Se trailern till "Let the Right One In" här:
 
 
När "Let the Right One In" har premiär och vilken streamingtjänst den kommer dyka upp på är i nuläget oklart.
 
Vad tror du om den kommande tv-serien? Vad har du tyckt om de tidigare filmatiseringarna?
| 27 juli 2022 08:30 |