Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

16 september 2023 | 13:00

Innan "Avgrunden" kom "Deadline" - Sveriges första katastroffilm

Biologiska stridsmedel dödar skåningar i första svenska katastroffilmen - idag tyvärr rätt bortglömd.
Svenska katastroffilmer är vi inte bortskämda med. Bioaktuella “Avgrunden”, om ett Kiruna som riskerar att rasa ihop, är det senaste exemplet men absolut inte första. För att hitta den filmen behöver vi blicka tillbaka till 70-talet.
 
Närmare bestämt 1971. I Stellan Olssons “Deadline” exploderar ett flygplan över en skånsk halvö, och en mystisk dimma lägger sig över det lilla samhället Mölle. Med dödlig utgång för invånarna. Det visar sig att planet fraktade biologiska stridsmedel, och katastrofen är ett faktum.
 
I dag är “Deadline” ganska bortglömd. Tyvärr, för det är en bristfällig men ändå bra film, bitvis riktigt spännande, och kanske framför allt ett intressant tidsdokument - både vad gäller skildringen av 70-talets Sverige, hur vi skulle reagera och agera vid en dylik katastrof, och som ett exempel på en hos oss sällan producerad genre.
 
 
Enligt Filminstitutet var den samlade svenska kritikerkåren inte odelat positiva, men ändå överens om att filmen var “skrämmande och angelägen”.
 
Oavsett så är den definitivt sevärd, om man kan få tag på den. Vilket kan bli lite knepigt. För tillfället finns nämligen “Deadline” inte att streama någonstans, och har inte getts ut på varken DVD eller bluray.
 
Men filmen restaurerades och digitaliserades dock för bara några år sedan, har dykt upp på såväl SVT Play som Cinemateket i åtminstone Stockholm och Malmö, så det är värt att hålla ögonen öppna i TV-tablåer och bioprogram.
 
För en mer tillgänglig katastroffilm så har “Avgrunden” (med bland andra Tuva Novotny) premiär på bio i dag, den 15 september.
| 16 september 2023 13:00 |