Serie

Skribent

Katarina Emgård

11 maj 2023 | 09:00

Streamingtips: Sympatisk seriemördare i rosaskimrande miniserie

EliSophie Andrée vann Viaplays Original Talent Awards 2022 och nu den 11:e maj har hennes första miniserie ”Ingen Ängel” premiär. Vi har sett de två första avsnitten och det är blodigt, marsvinsfluffigt och så rosa att Barbie måtte bli avis.
Viaplay Original Talent Awards är streamingtjänstens satsning på nya kreativa talanger som ska främja lokalt berättande. ”Ingen ängel” handlar om 17-åriga Angelica som gör sådant som gymnasieelever gör: festar, ligger runt och hänger med sin bästis. Men hon har också länge burit på en omättlig hunger. En hunger som väcks till liv när bästa kompisens pojkvän visar sig ha varit otrogen.
 
 

Den snygga scream queen-blondinen tar revansch

 
Skaparen EliSophie Andrée älskar B-skräckisar och tonårssplatter som ”Scream”, men inspiration till serien fick hon när en snygg tjej gick förbi henne på gatan och hon förställde sig att hon vände sig om och högg EliSophie i halsen.
 
- I USA har det länge funnits genreserier för tonåringar som ”Wednesday” och ”Harley Quinn”, men här i Sverige tror jag ”Ingen ängel” kommer fylla ett tomrum.
 
Lite som Joss Whedon omvandlade skräckfilmsstereotypen scream queen till ”Buffy vampyrdödaren” har EliSophie Andrée lekt med samma karaktär men i stället låtit henne vara mördaren. En mycket underhållande och smart premiss. Skådespelaren Felicia Sjöström Nilsson, som spelar Angelicas bästis, håller med om att det saknas tonårsdraman som speglar filmens värld snarare än den naturalistiska. Och det två första avsnittet bjuder på en färgsprakande och blodig resa i...
 
Large 88c8c15724134388f3a2899178da204a ingen angel
 

Rosa, rosa, rosa

 
Kostymören Hanna Westerling har jobbat med rosa och en kitschig trendig stil, lite i samma anda som förra årets svenska boxningsserie ”Lea”. Huvudkaraktären Angelica, Yussra El Abdouni, är snygg och skäms inte för det.

- Vi har jobbat med de motsatta världarna. Hon skulle sticka ut från sina klasskompisar som i stället är klädda i beigt och blått för att smälta in i bakgrunden.
 
Just kontrasten mellan det stereotypiskt feminina och ultravåldet är det som skapar rum för humor. Kanske är det också delvis färgen som gör att man känner empati för Angelica trots hennes brutala metoder att lösa frustrerande vardagssituationer.
 
 

Bates och basebollträ

 
Redan efter två avsnitt är Angelica likeable. Mycket tack vare relationen till lillasystern och dennes gulliga marsvin, men också för att konceptet känns nytt. Kanske lite som Norman Bates på sin tid, vilken också är manusförfattaren EliSophie Andrées favoritseriemördare just nu (om man nu kan ha en sådan).
 
Den rosa tematiken låter oss också förstå vad vi kan förvänta oss av framtida mordvapen och får skaparen utse sitt weapon of choice är det liksom på "Ingen ängel"-affischen ett basebollträ. Även det i rosa såklart.
 
Hela miniserien på fyra avsnitt finns nu att streama på Viaplay. Tuna Özer har regisserat seriens samtliga avsnitt.
| 11 maj 2023 09:00 |