Skribent

MovieZine

11 augusti 2014 | 17:00

Inför nolltolerans på biograferna

Så länge det har funnits biografer har det funnits folk som förstör filmupplevelsen på olika sätt. Trots att biograferna känner till problemet gör de väldigt lite för att lösa det. Detta har lett till att många struntar i att gå på bio. Det är dags för biograferna att ta sitt ansvar innan folk tröttnar helt.
Film är för mig som religion är för andra. Jag tillbringar en hel del tid på forum och diskuterar ”religiösa” aspekter om allt från ”Ghostbusters” till ”Twin Peaks”. Jag har en hyfsat respektabel samling av ”heliga” rullar. Jag är utbildad filmvetare och har tidigare bidragit med texter i ämnet i olika sammanhang.

Eftersom film är min religion så kan man säga att biograferna är min helgedom där jag kan känna mig närmast ”gud”. Men på senare tid har jag dragit mig för att gå på bio. Detta beror inte på att det inte går bra filmer, för det gör det, eller att biograferna inte kan leverera toppkvalitet på bild och ljud, för det kan dem. Anledningen är ni som läser detta. Eller i alla fall några få av er. Jag talar givetvis om er som pratar under filmerna. Så länge jag kan minnas har det alltid funnits “filmhatare” som har förstört för alla andra med sitt förbannade kacklande (som de uppenbarligen tror folk vill höra på istället för filmen). 

Under de senaste åren har jag upplevt att kacklandet har eskalerat till nya höjder. Detta har fått mig att börja tro på ett påstående som jag har negligerat i många år ­ att biografen är döende. Att inte kunna gå på bio och njuta av en film i tysthet skrämmer mig. Det innebär att jag aldrig skulle kunna känna mig nära ”gud” igen. Många av er tänker säkert: ”vilken idiot, man kan ju inte jämföra film med gud”. Men visst kan jag det! Filmen finns, precis som gud, alltid där för mig. Som tröst, motivation och vägledning. Om jag hade gått in i en kyrka mitt under en gudstjänst och börjat prata i mobiltelefonen hade jag blivit utkastad och alla hade tyckt att jag var helt blåst, något jag tycker är helt förståeligt.

Tänk er nu in i min situation när jag tvingas uppleva detta varje gång jag går på mina ”gudstjänster”. Därför tror jag verkligen att biografen är döende. Kanske inte kroppsligt. Men andligt är biografen snart död om inte de förbannade kacklarna slutar störa, vilket jag övertygad om inte kommer att hända förrän någon tvingar dem!

När jag dessutom tänker på den ekonomiska förlust jag faktiskt gör på att betala150 spänn för en biljett och lite popcorn för att sedan inte få se filmen i lugn och ro blir jag bara ännu mer förbannad och inte allt för sällan har jag lust att hoppa upp ur biostolen och trycka ner popcornen i halsen på den där jävla tonåringen som sitter precis bakom mig och skriker (värst är naturligtvis dem som tror sig veta något om filmen i fråga men inte gör det). 

Ett av mina värsta biominnen var när "E.T." gick upp på bio i samband med deras special edition release för flera år sedan. Förväntansfull satte jag mig i salongen med känslan “att jag ska få se en av de största äventyrsfilmerna någonsin på bio”. Istället blev det biobesöket från helvetet. I raden bakom oss grupp tonåringar som inte hade ett dugg intresse av att se filmen. Istället roade de sig under hela vistelsen med att kasta popcorn på varandra och levde djävul. Längre fram satt även en kvinna som med hög gäll röst högt översatte vad de sa på filmen för sina två ungar, förutom när ungarna skrek av oklar anledning. Tyvärr så är man ju konflikträdd svensk och istället för att släppa ur min vrede satt jag muttrande i min stol och försökte undvika att inte få idioternas popcorn över mig.

Många av mina bekanta har helt och hållet slutat att gå på bio och har istället börjat streama och ladda ner filmer. Det är naturligtvis inget som jag uppmuntrar er att göra men jag blir inte heller förvånad att ni gör det när biomiljön är som den är. Därför vill jag uppmana biograferna att införa nolltolerans mot prat under bioföreställningarna. I Sverige är biograferna alldeles för mesiga när det gäller att sätta ner foten mot störiga besökare fast det är deras skyldighet. Därför tar jag mig här friheten att berätta för dem hur de kan gå till väga med problemet.

För det första bör man anställa salongsvärdar som finns på plats under hela filmen. Dessa ska ha befogenhet att med omedelbar verkan kunna förvisa en stökig person från biografen. Biograferna ska även vara tydliga innan filmen börjar att nolltolerans gäller på riktigt och att det inte är något man bara säger. 

På den punkten borde SF tar lärdom från biografen The Alamo Drafthouse i Texas för de vet man hur det ska gå till. Inte nog med att man slänger ut folk som stör. 2011 gjorde man även ett exempel av en person som hade blivit utslängd. Personen i fråga hade efteråt lämnat ett arg meddelande på biografens telefonsvarare och biografen svarade genom att spela upp meddelandet på vita duken innan alla sina visningar för att visa vad som händer om man pratar. 

Jag anser också att samtliga besökare på SF:s biografer ska få någon form av bio­id som man registrerar vid varje biobesök. Skulle det vara så att man blir avlägsnad från en föreställning registreras detta på ditt bio-­ID och på så sätt kan man stänga av en stökig besökare från landets biografer under till exempel en månad vid första förseelsen.

Tills dess SF har tagit till sig och genomfört dessa förslag kan jag bara vädja till alla er som läser detta: Ta och håll käften så är ni snälla. För vissa är ett biobesök bara ett två timmar långt tidsfördriv. Men för andra är det mer än så och man vet aldrig vilken galning som sitter i raden bakom dig i biomörkret.

Daniel Ekholm
| 11 augusti 2014 17:00 |