Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 september 2022 | 21:00

Indien skickar ”Filmtjuven” till Oscarsgalan

Mer än 50 länder har nu korat sina bidrag till kategorin Bästa internationella film. Indien valde "Filmtjuven" framför "RRR".
Det blir en film om film som får representera Indien på Oscarsgalan 2023. Landets officiella bidrag i kategorin Bästa internationella film är ”Filmtjuven”, i regi av Pan Nalin. En delvis självbiografisk historia om kärleken till film, berättad genom en pojkes ögon.
 
- Jag kunde aldrig föreställa mig den här dagen. Filmen har hyllats världen över men jag har alltid haft en oro i hjärtat, hur får jag Indien att upptäcka den? Nu kan jag andas ut igen och tro på biografen som en plats för inspiration, underhållning och upplysning!, säger regissören till Deadline.
 
Många hade dock hoppats att Indien skulle skicka en av filmårets stora snackisar, den underhållande actionkomedin "RRR" som släpptes på Netflix i somras.
 
Mer än 50 länder har nu skickat in sina filmkandidater till 2023 års Oscarsgala. Idag blev det också klart att Island tävlar med coming-of-age-filmen ”Beautiful Beings” av Guðmundur Arnar Guðmundsson (”Heartstone”).
 
Under de senaste veckorna har Sydkorea valt ut Chan-wook Parks Cannesfavorit ”Decision to Leave” medan Tyskland tävlar med krigsfilmen ”På västfronten inget nytt” som inom kort släpps på Netflix.
 
Sveriges Oscarsbidrag presenteras på torsdag förmiddag.
| 20 september 2022 21:00 |