Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

18 november 2023 | 09:00

På tv ikväll: "Inception" väcker frågor (men Christopher Nolan har svaret)

"Inception" är en film med ett snurrigt slut som väckt många frågor. Men Christopher Nolan har varit vänlig nog att förse oss med det rätta svaret.
Christopher Nolans invecklade och trippelvikta kupprulle gjorde stor succé när den kom 2010. Med all rätt, säger jag, eftersom det är en av hans tre bästa filmer (tillsammans med "Memento" och "The Prestige"). Ett i grunden klassiskt kuppformat som där berättartekniken blir en del av berättelsen och skapar någonting nytt, något alldeles extra. Ungefär som med "Memento". Mycket snyggt.
 
Men allmän uppskattning till trots så har det ändå funnits anledning att klia sig i huvudet. Det där slutet, till exempel. Vad betyder det egentligen?
 
 Leonardo DiCaprio spelar Dom Cobb, en professionell tjuv som stjäl värdefulla hemligheter från människors undermedvetna när de sover och drömmer. Det har gjort honom till en eftersökt och jagad man. Så när Cobb blir erbjuden en chans att få hela sin kriminella historia raderad, och en möjlighet att återvända till ett vanligt liv, är han lockad att ta den. Allt som krävs är det omöjliga - plantera en idé i ett offers undermedvetna.
 
Filmen slutar (SPOILERVARNING!) med att Cobb återvänder hem. Innan han träffar sina barn tar han fram sin snurra för att testa verkligheten. Vi vet redan vad det betyder - om snurran fortsätter spinna i all oändlighet är Cobb kvar i drömvärlden, men om den stannar befinner han sig i verkligheten. Mästertjuven ignorerar dock resultatet och går ut till barnen. Därmed lämnas han i samma ovisshet som vi, publiken, gör när bilden plötsligt blir svart. Slut.
 
Inte konstigt att det blir diskussion. Fast enligt Christopher Nolan, som gästade podden "Happy Sad Confused" tidigare i år (något som Variety rapporterade om), är den där diskussionen onödig. För den missar själva poängen med scenen, att Cobb faktiskt inte bryr sig om det är verklighet eller ej. Nolan utvecklade senare resonemanget i en intervju med Wired:
 
- Det finns en nihilistisk synvinkel på det slutet, eller hur? Men han har också gått vidare och är tillsammans med sina barn. Tvetydigheten är inte en känslomässig tvetydighet. Det är en intellektuell tvetydighet för publiken.
 
Cobb är med sina barn och det är allt han bryr sig om. I vilken värld det sker är sekundärt, känslomässigt har han hamnat rätt. Enligt Christopher Nolan är det här historiens hjärta.
 
Om det är ett tillfredsställande svar på frågan? Det är förstås upp till den enskilde betraktarens öga. Ett mer slutgiltigt svar än så lär vi dock inte få.
 
Och det är i vilket fall jag nöjd med.
 
Här kan du se "Inception":

• Ikväll 23:00 i Kanal 9
• Streama på HBO Max
• Streama på Viaplay
• Streama på Tele2 Play
 
| 18 november 2023 09:00 |