Film

Skribent

MovieZine

14 december 2023 | 05:00

Ikväll på tv: Joel Kinnamans första stora Hollywoodfilm - en riktig sci-fi-kalkon

"Det blev inte världens bästa film" har skådespelaren själv sagt.
"The Darkest Hour" från 2011 delar titel med en biopic om Winston Churchill, men där slutar också alla likheter.
 
Filmen är ett actionäventyr som utspelar sig i Moskva, där fem unga turister hamnar mitt i en utomjordisk attack. Rollistan var späckad med unga heta namn som Olivia Thirlby, Emile Hirsch och Max Minghella - och Joel Kinnaman, mest känd från "Snabba Cash", som fick sin första stora internationella roll. (Kinnaman spelar svensk entreprenör med det helt vanliga svenska namnet Skyler.)
 
Kritikerna var inte alls nöjda och även publiken visade sig svårflörtad. "Det ser både billigt och fånigt ut" skrev Guardian. "Bättre än många försök i genren, men fortfarande en ganska illa regisserad B-film" tyckte MovieZines recensent. Snittet på IMDb ligger på låga 4,9/10.
 
 
Skådespelaren har själv kommenterat rollen i efterhand:
 
– Det blev inte världens bästa film. Men jag hoppades bli den enda ljusglimten i den. Alla recensioner säge­r att det inte finns en enda trovärdig figur. Jag gjorde dock mitt bästa, sa Kinnaman till Aftonbladet.
 
Fast det gick ju rätt bra ändå för allas vår Joel Kinnaman. Ett par år senare fick han huvudrollen i en "RoboCop"-reboot och sen har storfilmerna rullat på. Hyllade tv-serier som "The Killing" och "For All Mankind" har också hållit honom sysselsatt. Nu är han bioaktuell i John Woos actionthriller "Silent Night" så karriären rullar på, trots ett snedsteg här och var.
 
Är du uppe sent inatt och letar efter ett riktigt sömnpiller, då visas "The Darkest Hour" strax innan tre på 12:an. Du har blivit varnad.
 
Här kan du se "The Darkest Hour":

• Inatt 02:50 på TV12
• Lördag 22:00 på TV12
• Streama på Disney+
• Streama på Pluto TV
| 14 december 2023 05:00 |