Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 maj 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Krigsfilmen från 2020 gick under radarn - hyllades för sin realism

Den verklighetsbaserade "The Outpost" har höga 91% på Rotten Tomatoes.
Om Orlando Bloom enbart är fantasy-alven Legolas eller piraten Will Turner för dig... då har du antagligen missat "The Outpost". Ikväll visas den verklighetsbaserade filmen åter på tv.
 
"The Outpost" fick aldrig någon bred biopremiär på grund av coronapandemin. Av den anledningen lär många ha missat den. Höga kritikerbetyget på 91% på Rotten Tomatoes tyder på en minst sagt sevärd krigsskildring.
 
Här berättas den sanna historien om slaget vid Kamdesh i Afghanistan år 2009, där 53 amerikanska soldater omringades av 400 talibanska rebeller vid världens dödligaste militära utpost. Bloom spelar kapten Ben Keating som får kämpa mot omöjliga odds. I rollistan ser vi även Scott Eastwood och Caleb Landry Jones.
 
Flera av soldaterna spelas av verkliga soldater från Outpost Keaton, så man har lagt stor vikt vid att skapa en realistisk känsla. Riktiga amerikanska soldater har intervjuats och gått i god för hur äkta och välgjord "The Outpost" känns.
 
 
"Filmen har hyllats av krigsveteraner för sin trovärdighet. Man kan också imponeras av de tekniska bedrifterna" skriver Jake Bolin i MovieZines recension.

Sen blir det öronbedövande pang-pang för hela slanten, vilket kan upplevas som repetitivt.
 
"Det pangas hejvilt redan under de första sextio minuterna, sedan utbryter ett oavbrutet helvetesinferno av maskingevärssmatter som jag fruktar kommer ringa i öronen långt in i nästa vecka (...) Det rör sig om en skicklig produktion som både imponerar och tråkar ut den som inte har en särskild fäbless för genren ifråga."
 
Här kan du se "The Outpost":
 
● Ikväll 21:00 på TV6
● Repris fredag 10 maj 00:10 på TV6
● Streama hos Cineasterna
 
| 4 maj 2024 05:00 |