Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

17 mars 2024 | 06:00

Ikväll på tv: En charmig Brendan Fraser i nostalgiskt ökenäventyr från 1999

Låt den skamlöst underhållande "Mumien" ta dig tillbaka till Hollywoods guldålder, redan ikväll.
Brendan Fraser var på toppen av sin karriär (åtminstone den första toppen), när han greppade pistolerna och började jaga mumier i det underhållande och retrodoftande matinéäventyret "Mumien". Varför gör inte Hollywood mer i den här stilen?
 
Filmen tar oss tillbaka till 1923. Evelyn (Rachel Weiz) och hennes bror Jonathan (John Hannah) får tag på en karta till de dödas stad. Men när kartan förstörsanlitar de äventyraren Rick`O Connell (Fraser) för att ta dem dit. Men varken de eller skattjägarna som är dem i hasorna har en aning om den 3000 år gamla fasan som ligger dold under sanden och bara väntar på att väckas till liv.
 
MovieZines recensent Jakob Åsell skrev att "Mumien inte är en film som kräver speciell mycket (eller något alls), men kan man koppla bort hjärnan en stund är filmen väldigt lyckad.
 
"Allt handlar om kravlös, och stundtals hjärnlös underhållning, i form av en old school-ökenmatiné med gömda skatter, hemska förbannelser, maskerade skurkar, knytnävsslagsmål och givetvis en massa mumier."
 
Mycket av filmens själ, menar Jakob, ligger i Brendan Frasers karisma och naturliga charm. Det är svårt att inte hålla med.
 
Här kan du se "Mumien":

• Ikväll 23:05 på Kanal 9
• Streama hos Viaplay eller Prime Video
• Hyr eller köp filmen hos SF Anytume, Google Play eller iTunes
 
 

Läs också: Brendan Fraser är öppen för en fjärde “Mumien”
 

| 17 mars 2024 06:00 |