Film

Skribent

MovieZine

29 januari 2024 | 04:00

Ikväll på tv: Arnolds sköna actionkomedi floppade på bio 1993... Big mistake!

Actionkomedin från 1993 har glimten i ögat och gott om dynamit.
Ikväll är "Den siste actionhjälten" tillbaka på tv, med Arnold Schwarzenegger i sin kanske mest lekfulla roll.
 
Han spelar Jack Slater, en over-the-top-filmhjälte som alltid har en vass oneliner på lager och dynamit nära till hands. Filmens egentliga huvudperson är pojken Danny som alltid längtar till nästa Schwarzenegger-film på bio. Men när han ser "Jack Slater IV" färdas han på ett magiskt vis genom vita duken och blir en del av filmen!
 
"Rovdjuret"- och "Die Hard"-regissören John McTiernan stod för regi. Arnold själv var förstås på toppen av sin karriär efter "Terminator 2" och en lång rad biosuccéer. Därför kom det som en överraskning, speciellt för stjärnan själv, när filmen floppade på bio.
 
- Jag var så upprörd. Man blir sårad. Det sårade mina känslor. Det var så pinsamt att jag inte ville träffa någon på en vecka, berättade han i sommarens dokumentär "Arnold".
 
 
Den påkostade filmen på 85 mljoner dollar spelade bara in 137 miljoner. De hade väl inte räknat med konkurrensen från Spielbergs "Jurassic Park" som gick upp samtidigt. Och recensionerna var ljumma.
 
Samtidigt är "Den siste actionhjälten" en härligt självmedveten actionparodi som hittat många fans genom åren. Efter 30 år kan den räknas till en av 90-talets stora kultfilmer, och en klar favorit för många av oss som själva växte upp med Arnie som idol.
 
"Actiongrabben inom mig sitter och jublar högt i soffan när bildäck tjuter och kulorna viner genom luften. Mitt vuxna jag sitter imponerad av hur fantastiskt välgjort allt i filmen är och hur otroligt intelligent manuset väver ihop tuff action, magiska fantasiinslag och parodi på actionfilmsklyschor utan att för den skull förlora respekten för genren" skriver MovieZines recensent.
 
Här kan du se "Den siste actionhjälten":
 
• Ikväll 21:00 på TV6
• Söndag 4 februari 17:25 på TV6
• Streama på Netflix
 
Dyk in i en nördig analys av filmen nedan:
 
| 29 januari 2024 04:00 |