Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

12 april 2024 | 09:00

På tv ikväll: Tsunamin, vulkanutbrott och jordbävningar - 2009 års katastroffilm har extra allt

Världens undergång har aldrig varit såhär cheesy.
Vad har "Independence Day", "The Day After Tomorrow" och "2012" gemensamt? Alla är effektspäckade, korkade och regisserade av förstörelsen urfader Roland Emmerich själv. Den sistnämnda släpptes 2009 och förutspådde att jorden år 2012 skulle gå under - allt enligt den dunderaktuella Mayakalendern. 
 
 
"Jag ska erkänna att jag är kluven efter att ha sett filmen. Å ena sidan levererar Emmerich precis vad som utlovats: världens undergång med extra smör på. Samtidigt spårar han ur totalt och öser på med familjemys, pretentiösa tal och stråkar så till den grad att actionfesten ofta kommer av sig. Likt en obstinat treåring trycker han på alla knappar samtidigt, hela tiden" skriver MovieZines Nils Karlén i sin recension av "2012".
 
Det är stjärntätt och fyllt till brädden av halvtaskiga one-liners. Lika mycket bjuds det på ljumna relationer skrikandes efter kärlek, en ocean av "det var nära ögat-ögonblick" och logik som inte alls är logiskt.
 
Dock är filmen lagom underhållande och fylld med schyssta effekter som får en att stänga av hjärnan och njuta med ögonen istället. Ikväll visas filmen på tv. 
 
Här kan du se "2012":

• Ikväll 21:00 i TV6
• Streama på Viaplay eller Netflix
• Hyr/köp på SF Anytime eller iTunes 
 
 
Vad tycker du om "2012"? Kommentera gärna. 
| 12 april 2024 09:00 |