Film

Skribent

MovieZine

1 januari 2024 | 06:00

Dagens tv-krock: 3 x Robin Hood - vem gjorde rollen bäst?

Kevin Costner, Russell Crowe och Taron Egerton slåss för friden i Nottingham i tre väldigt olika "Robin Hood"-filmer. Idag kan du se alla tre på tv.
”Det är Robin Hood jag vill ha!” Välkänd Disney-replik som hörs åtminstone varje julafton i de svenska stugorna.
 
Om du känner likadant - och inte får nog av den godhjärtade tjuven som stjäl från de rika och ger till de fattiga - så är det din lyckodag! Inte mindre än tre äventyrsfilmer om Robin Hood kolliderar idag på tre olika tv-kanaler.
 
 
Det är också tre rätt olika tolkningar som vi får. Kevin Costners storfilm från 1991 är dock solklar favorit bland MovieZines besökare.
 
"Såna här filmer görs sällan längre. Det är ett storslaget matinéäventyr med mycket hjärta, värme och humor (...) Alan Rickman gör sin bästa roll och stjäl varje scen. Kevin Costner är också i sitt esse som en spjuver som tar på sig lite för stora skor och detta är legenden om Robin Hood utfört på bästa sätt" skriver en av våra läsare.
 
 
Nära 20 år senare bjöd Ridley Scott på en episk mastodontfilm så som bara han kan, med Russell Crowe i titelrollen. Men 2010 års "Robin Hood" blev för många en besvikelse:
 
"Filmen är god underhållning och stenhårda fans av episka actionrullar likt Scotts "Gladiator" lär gå hem nöjda. Det finns gott om testosteron och en ganska rar kärlekshistoria där någonstans också (...) Men det här superteamet har dessvärre gått den enkla vägen och kan inte möta mångas skyhöga förväntningar" skrev vår recensent.
 
 
Sen finns 2018 års "Robin Hood", en mer spektakulär och actionpackad historia med Taron Egerton i huvudrollen. Underhålningsvärdet är högt och tempot likaså, men:
 
"Viljan att vara coolare och hippare än tidigare adaptioner genomsyrar produktionen. Det är vad kidsen vill ha! Tyvärr blir det för det mesta rätt pajigt, med oneliners som missar målet, och ostiga stunts och effekter" meddelade MovieZine skribent.
 
Men smaken är som baken och vi tror nog att alla tre versioner har hittat sina fans. Vilken är din favorit?
 
• Se "Robin Hood" (2010) kl. 16:50 på Kanal 5 (eller streama på Netflix)

• Se "Robin Hood: Prince of Thieves" (1991) kl. 18:05 på TV3 (eller streama på TV4 Play)

• Se "Robin Hood" (2018) inatt 00:05 på TV6 (eller streama på Prime Video & Viaplay)
| 1 januari 2024 06:00 |