Film

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

27 juli 2016 | 09:00

Hur väl känner du egentligen Pikachu? Här är 10 saker de flesta inte vet

Visste du till exempel att han kanske är en hon? Eller att du har Pikachurin i din kropp?
Oavsett om du någonsin har följt TV-serien, filmerna, samlarkortspelet eller det nya mobilspelet, eller om du aldrig har brytt dig om "Pokémon", skulle du nog ändå kunna peka ut vem Pikachu är. Men hur väl känner du egentligen Pikachu? Här är 10 saker som många inte vet om Pokémons gula maskot.

1. Någon annan skulle ha blivit Pokémons maskot

Pikachu har onekligen tagit rampljuset och blivit den överlägset mest igenkända Pokémon-figuren världen över. Dock stal han showen från Clefairy, som ursprungligen var utvald av producenterna för att marknadsföra franchisen. Tanken var att hen skulle vara inbjudande och engagerande för publiken, men när TV-serieproduktionen drog igång var det självklart att Ashs Pikachu skulle fungera bättre. Dess knallgula färg skulle göra det lätt för barn att se Pokémon-merchandise och leksaker på långt håll och den enda gula konkurrenten på marknaden var Nalle Puh.2. Ashs Pikachu hette från början Jean-Luc

Även om han är skapad i Japan, var det alltid självklart att satsa på en global marknad. Tack och lov lät man behålla namnet Pikachu även i västvärlden, istället för Elråttan Ragge eller något annat löjligt. Men vad många inte vet är att Pikachu för en kort stund hade ett extra namn när hans lanserades i manga-tidningen. Ash kallade sin egen Pikachu för Jean-Luc Pikachu. Franskan skulle väl tilltala Européerna, eller nåt. Hur som helst insåg skaparna snabbt sitt misstag och droppade det franska förnamnet för all framtid, som om det aldrig hade hänt.

3. Pikachu-honorna har ett jack på svanstippen

Vad många nyblivna Pokémonfans inte har förstått är att Pikachu inte bara betecknar en enstaka individ, utan är namnet på en hel art. Från början gjorde serien ingen skillnad på de olika könen, men från och med "Diamond & Pearl" skulle det bli enklare att skilja könen åt (varför detta skulle vara viktigt, kan man ifrågasätta). Nu tecknades alla honor med ett litet jack på svanstippen. Om detta bara är en estetisk skillnad, eller om det faktiskt ska hinta om Pikachus fortplantningsritualer, är en intressant och vämjelig tanke.4. Ingen vet om Ashs Pikachu är en hane eller hona

Trots att avgörandet av en Pokémons könstillhörighet kan uppfattas av många som högst irrelevant, har fans varit besatta av att placera Ashs Pikachu i ett fack sedan dag ett. Inte ens den främsta Pokémon-experten har ett säkert svar och skaparna har lämnat det tvetydigt med flit för att låta tittaren avgöra och på så sätt tilltala alla grupper. Jacket i svansen som kännetecknar honan introducerades ju inte förrän Ashs Pikachu redan hade varit känd i många år, så Pikachu kan lika gärna vara en hona som en hane. Dess röst görs trots allt av en kvinnlig röstskådespelerska. Dessutom utsattes Ashs Pikachu en gång för en attraktions-attack av en hon-Pikachu i TV-serien, men ingenting hände. Dessa argument kombinerade har övertygat många om att Pikachu i själva verket är en hona, även om den verkningslösa attacken lika gärna kan betyda att Pikachu är en homosexuell hane. Att Pikachu hela tiden kallas "han" i serien talar samtidigt emot argumentet. Ingen vet säkert.

5. Pikachu kan översättas från japanska

Namnet som spred sig världen över efter karaktärens upprepade catch phrase "pika, pikachu" är inte bara påhittat för att det ligger skönt i munnen och låter coolt. "Pika" är det japanska ordet för "sprakande el" och "Chu" är ett ord som används i Japan för att beskriva det läte en mus ger ifrån sig. Det tog lång tid för skaparna att komma på ett namn som kunde funka i både Japan och västvärlden och idag använder alla namnet helt naturligt, utan att nödvändigtvis veta vad det betyder: sprakande el-mus.6. Pikachu finns i hela 95 olika versioner i samlarkortspelet

Från början var han bara ett av standardkorten som alla fick med i dubbletter när de köpte paketet med el-Pokémon. Sedan dess har han fått sällskap av andra samlarkort med varierande värde och ovanlighet, såsom "Surfing Pikachu", "Lt. Surge Pikachu" och versioner exklusiva för Japan. 1998 släpptes "Den Heliga Graal av Pokémonkort", nämligen "Pikachu Illustrator". Endast sex kort trycktes upp och nyligen såldes ett på eBay för 100 000 USD!

7. Forskare har uppkallat ett protein efter Pikachu

Sådant händer när man är kändis. När ett protein som hjälper till att skicka elektroniska signaler från ögonen till hjärnan upptäcktes av ett gäng japanska forskare, ansåg de det självklart att döpa proteinet till Pikachurin. Hade du tagit din läkare seriöst om hen slängde in det i din diagnos?

8. Pikachu var valuta för ett tag

Pikachu var inte nöjd med att ha ett protein uppkallat efter sig och hade snart sitt ansikte tryckt på riktiga mynt i ett helt land. Den lilla ön Niue i Stilla Havet har bara 1190 invånare, men majoriteten av dessa var såpass stora fans att man 2001 tryckte Pikachu på sina pengar under en begränsad tid. Idag kan ett mynt som ursprungligen motsvarade ungefär 100 kronor säljas för uppåt 12 lakan.9. Topeka i Kansas bytte namn till ToPikachu

Under den stora Pokémon-vågen 1998 beslutade borgmästaren att byta namn på staden för en dag för att locka turister. Huruvida det funkade eller inte är osäkert, men än idag kallar fansen staden för ToPikachu.

10. Pikachu är galen i ketchup

Var Ashs Pikachu har fått sin passion för ketchup ifrån är lite av ett mysterium, men TV-serien har gång på gång visat att hen är galen i ketchup, vilket såklart har genererat ett antal memes och diskussionstrådar med spekulationer om varför. Är det bara en förkärlek för all röd mat, eftersom han bara tycks äta röda bär och äpplen? Eller är det Ashs efternamn Ketchum som påminner om ketchup? Eller är det bara en roligt karaktärsdrag att Ashs kaxiga Pikachu samtidigt är lika besatt av såsen som en femåring? Det är hur som helst kul att veta någonting om Pikachus privatliv.Hade du koll på alla? Har du fler roliga fakta om Pikachu att bidra med?
| 27 juli 2016 09:00 |