Film

Skribent

Mats Karlsson

25 maj 2012 | 18:01

Hur tänkte du här, Ridley Scott?

Ridley Scott har gett oss många fantastiska filmer, men han har också gett oss några filmer vi helst vill glömma. Här är Scotts fem djupaste lågvattenmärken.

Ridley Scott, mannen bakom "Alien", "Blade Runner" och "Gladiator". En imponerande resumé, minst sagt. Men även en mästarregissör som Scott har råkat ut för en del misslyckade filmer som vi helst pratar tyst om.

Så frågan vi alla ställer med tanke på nedanstående fem mindre bra filmer oss är: Hur tänkte du här, Ridley Scott?

1492 - Den stora upptäckten (1992)

Den stora upptäckten med Scotts historiska drama om Christopher Columbus är att det hade ett för ogenomtänkt och dåligt manus. Scott lyckas aldrig fylla den långa speltiden på 154 minuter utan det vi fick var ett trögt och oinspirerande historiskt drama.

G.I. Jane (1997)

Detta är tveklöst Ridley Scotts sämsta film, även om det tar emot att säga det. Detta är ett riktigt bottennapp och man kan undra vad som fick Scott att göra denna film. Hur man än letar med ljus och lykta finns det inget positivt att hitta med en kvinnlig Navy Seal spelad av Demi Moore.

Kingdom of Heaven (2005)

Det var många som hade sjukt höga förväntningar på detta epos av Scott. Men tanke på att "Gladiator" fortfarande låg färskt i minnet var det inget konstigt med det. Orsaken till detta mindre misslyckande  stavas Orlando Bloom, som knappast är skådespelare nog för att bära upp ett sådan här projekt. Frågan är om han Bloom kan bära upp en film överhuvudtaget, tvivlar starkt på det.

Ett bra år (2006)

Ja, 2006 var definitivt inget bra år för Scott. Förvånande nog hoppade han på genren dramakomedi, men det resulterade tyvärr bara i en förutsägbar och föga engagerande historia som dock räddas delvis av skådespelarna Russell Crowe och Marion Cotillard. Nej, denna glömmer vi illa kvickt.

Robin Hood (2010)

På förhand kändes detta projekt helt rätt för Scott. Bara tanken att få Crowe och Scott i ett äventyrligt actiondrama gjorde att det kittlade i filmnerven. Men tragiskt nog fegade han ur och gick den enkla vägen, istället för att ge oss en ny frisk fläkt i den välfilmatiserade historien om Robin Hood. Synd! Detta är ändå den bästa filmen av de här fyra  exemplen, men går inte att frångå att vi hade högre förväntningar än så här, Scott.

Nu blickar vi fram emot "Prometheus", en film som definitivt har alla möjligheter att återupprätta hans något skamfilade rykte. Det är ju science fiction, en genre som Scott har definierat med odödliga klassiker som "Alien" och "Blade Runner".

| 25 maj 2012 18:01 |