Skribent

Alexander Dunerfors

11 april 2013 | 19:45

Hur speciella är dagens specialeffekter?

ILM:s effektguru Dennis Muren oroar sig medan publiken blir allt mer svårimponerad.

Superhjältar, massiva arméer, jättar och spektakulära krig. Det som en gång tog andan ur biopubliken är nu bara förväntat, när vi löser biljett till en hyfsat stor Hollywoodfilm. Håller specialeffekternas ädla konst på att vattnas ur?

Den flerfaldigt Oscarsvinnande Dennis Muren oroar sig nu över hur effekter används. Industrial Light & Magic-medarbetaren som varit med i leken sedan "Stjärnornas krig", och haft ett finger med i "Jurassic Park" och "T2", borde rimligtvis veta vad han talar om:

- CGI är ett verktyg som snart funnits i 25 år. Om vi inte kommer på något helt nytt, är det upp till artisterna att göra det bästa av verktygen de har. Ska du göra film, kasta inte bara in dataeffekter för att göra saker större eller häftigare. Det blir mindre personligt, säger han till Hollywood.com.

Som Creative Director hos ILM hoppas Dennis Muren få filmbranschen att tänka till, och lägga mer fokus på historierna som berättas. Han ser gärna också att dataeffekter får kombineras med mer klassiska, praktiska effekter som skapas "på riktigt" framför kameran.

- Många unga regissörer idag är inte vana vid att arbeta med effekter. Det är enkelt att filma något och lägga på grafik efteråt. Men tiden det tar att bygga en robot eller en karaktär som rör sig på rätt sätt, det är värt mödan. Man glömmer det lätt, tycker Muren.

Vilken typ av specialeffekter blir du mest imponerad av idag? Vilka filmer har haft de häftigaste effekterna genom tiderna? Och hur tror du att framtiden för CGI ser ut? Kommentera nedan.

| 11 april 2013 19:45 |