Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

26 juni 2016 | 15:00

Hur en skådis på två meter förvandlas till jätten Wun Wun

För dig som har (w)undrat hur det gick till bakom kulisserna på "Game of Thrones". För dig som har hängt med i säsong 6.
(Stora säsong 6-spoilers följer! Du vill ha sett upp till avsnitt 9.)

Det var en kort men fin tid vi hade tillsammans med jätten Wun-Wun, som offrade sitt liv för att bryta upp portarna till Winterfell, medan han duschades i pilar och stupade med en sista pil i ögat, signerad Ramsay själv. Ibland är det enda rätta att hålla för dörren, andra gånger ska man öppna den. Wun-Wun och Hodors minnen ska aldrig dö.

Men det ligger förstås otroligt mycket jobb, planering och expertis bakom skapandet av denna jätte, vilket framgår i ett utav fem klipp från "The Game Revealed", som tar oss bakom kulisserna på säsong 6 (se klipp nedan). Även en kort scen med jätten kräver månader av förberedelser och flera dagar att filma.


Ian Whyte, före och efter omvandlingen till Wun Wun.

Wun Wun spelas av 216 cm långa skådespelaren Ian Whyte, som efter all prostetisk make-up är ännu någon decimeter längre. Nog för att han når en altitud högre än oss flesta, men någon jätte är han ju ändå inte. Wun Wun är långt mycket längre än de andra mannarna än vad någon skådis kan leva upp till. Därför filmas hans insatser i scenerna separat mot en greenscreen, så att VFX-teamet sedan kan göra honom gigantisk innan han hamnar i slutprodukten. Men om man ändå ska förstora honom, varför bryr man sig ens om att välja en ovanligt lång skådis från början?

- Vi ville ha en lång skådespelare eftersom någon som är 4-5 meter lång också har mer tyngd och kroppsmassa att röra sig med, vilket skulle vara svårt för en normalstor person att iscensätta på ett trovärdigt sätt, kommenterar Joe Bauer i  klippet, digital övervakare.

Först av allt görs en storyboard av hur Wun Wuns scen bör spelas ut. Utifrån ritningarna görs hela scenen som en 3D-animation, ungefär som en cut-scene ur ett dataspel. Därmed vet alla på produktionen exakt hur det färdiga inspelningsmaterialet ska se ut - det finns inget utrymme för improvisation på plats. Först därefter är teamet redo att skjuta de där minutrarna som vi hemma i TV-soffan gråter över.

Se klippet i sin helhet nedan.


Detta var inte Ian Whytes första roll i "Game of Thrones". I seriens allra första avsnitt spelade han White Walkern och fortsatte med den i andra säsongen, samtidigt som han också var Ser Gregor "The Mountain" Clegane. Dessutom känner vi bland annat igen honom som en Predator i "Alien vs. Predator", som Last Engineer i "Prometheus" och som body-double åt jätten Hagrids flamma i "Harry Potter och Den Flammande Bägaren": jätte-kvinnan Madame Maxime.

På måndag tar vi ett bitterljuvt tillfälligt farväl av "Game of Thrones" i och med den 69 minuter långa säsongsfinalen kallad "Winds of Winter".

Hur känner du inför att "Thrones" är över för den här gången efter nästa avsnitt?
| 26 juni 2016 15:00 |