Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 juni 2019 | 16:15

Hur ”Doctor Sleep”-regissören återskapade scener ur ”The Shining”

Stephen King behövde övertalas till att återvända till Stanley Kubricks vision, berättar regissören Mike Flanagan.
Stanley Kubricks ”The Shining” hör som bekant inte till Stephen Kings favoritfilmer. Författaren bakom ”Varsel” har aldrig gillat vad Kubrick gjorde med hans historia, även om filmen onekligen är en stor klassiker, hyllad av skräckfans.

Därför var det kanske överraskande att se - men grymt kul! - att uppföljaren ”Doctor Sleep” är så nära knuten till Kubricks filmversion. Mike Flanagan har fått äran att filmatisera Kings roman ”Doktor Sömn”, som återvänder till pojken Danny Torrance som vuxen, och trailern som släpptes igår visar att flera ikoniska filmscener har rekonstruerats.
 
 
- Det är en adaption av romanen ”Doktor Sömn”, som är Stephen Kings uppföljare till romanen ”Varsel”. Men den existerar också i samma filmiska universum som Kubrick etablerade med sin adaption ”The Shining”, berättar Flanagan för Collider.

- Att sammanföra tre så olika källor har varit det mest utmanande och spännande för oss rent kreativt.

Regissören Mike Flanagan har tidigare gjort flera framgångsrika rysare åt Netlix, bland annat King-filmatiseringen ”Geralds lek” och skräckserien ”The Haunting of Hill House”. Han fick både Stephen Kings godkännande och uppmuntran för sitt arbete med ”Doctor Sleep”.

- Som många vet har King ökända och komplicerade känslor kring Kubricks adaption. Så pass att när man läser hans bok (”Doktor Sömn”) så ignorerar han medvetet ungefär alla ändringar som Kubrick hade gjort (…) Vi behövde gå till King och diskutera hur vi skulle hantera allt, som att karaktärer som överlevde boken ”Varsel” inte lever i slutet av filmen. Men också förklara hur vi ville återvända till Kubricks vision av The Overlook Hotel. Men det gick överraskande bra.
 
 
Flanagan fick bland annat chansen att återskapa flera ikoniska scener ur ”The Shining”. Klippen som syns i trailern, från Danny på sin cykel till de otäcka tvillingarna och damen i Rum 237 - allt är inspelat på nytt med stor detaljrikedom. Den enda scenen som kommer ur originalfilmen är den med hissdörrarna och blodet.

- Jag vill inte spoila något… Men vi var altid noga med detaljerna, att allt skulle bli korrekt, så jag hoppas att inte ens de mest inbitna filmnördar ska kunna se skillnaden mellan Kubricks klipp och våra.
 
"Doctor Sleep", med Ewan McGregor och Rebecca Ferguson i rollistan, får svensk biopremiär 8 november.
| 14 juni 2019 16:15 |