Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

29 mars 2016 | 13:00

Hur bra går "Batman v Superman: Dawn of Justice" i Sverige?

Första veckans biosiffror är inne för den hett omdebatterade superhjältefilmen.
Det har onekligen varit den senaste veckans heta potatis, frågan om "Batman v Superman: Dawn of Justice" är bra eller inte. Många kritiker har spytt galla över filmen och kallat den spretig, deprimerande, och ologisk, men samtidigt har många biobesökare och fans hyllat Snyders mörka vision och uppskattat storskaligheten. Något som vår egen recension reflekterade. Kritikerna vs. Biobesökarna, alltså.

Vad som i slutändan avgör filmens framgång för Warner Bros. är så klart antalet biobesök, och där ser det positivt ut. "Batman v Superman: Dawn of Justice" har hittills spelat in 420 miljoner dollar och slog med det rekord för filmer som öppnat i mars, och filmen kan även stoltsera med att ha haft den fjärde största öppningshelgen någonsin.

Det spekuleras nu i om filmen kommer att kunna hålla sig kvar på toppen av biolistorna eller inte med tanke på den dåliga "word of mouth" som spridits, och det sägs att den här veckan blir det riktiga testet för att se hur bra filmen kommer gå totalt sett. I Sverige har, enligt färska uppgifter, drygt 140 000 människor sett filmen på sex dagar (inräknat folk som gått mer än en gång), vilket är godkänt. För referens kan sägas att "Star Wars: The Force Awakens" sågs av fler än 400 000 personer under sina första fem dagar på biodukarna, men då var den också hela decenniets mest emotsedda film så en direkt jämförelse kanske inte är riktigt rättvis.


Har du sett "Batman v Superman: Dawn of Justice" än? Ett eller flera besök?
| 29 mars 2016 13:00 |