Film

Skribent

EliSophie Andrée

10 december 2019 | 15:30

Hur bra är egentligen Netflix julfilmer i år?

Varje år pumpar Netflix ut ett par nya julfilmer, men hur pass bra och hur pass hög kvalitet är det egentligen? Vi har sett årets julfilmer.
Tre av årets julfilmer hos Netflix är "Let It Snow", "The Knight Before Christmas" och "A Christmas Prince: The Royal Baby". De kommer med en varierande kvalitet, och därför rankar jag dem från bäst till sämst. 
 

Bäst: "Let It Snow"

 
 
"Let It Snow" är utan tvekan Netflix bästa julfilm 2019. 
 
I "Let It Snow" möter vi ett gäng tonåringar, alla med diverse kärleksbekymmer och ångestrelaterade problem. Det blir ett virrvarr av historier, adapterade från boken med samma namn av författaren John Green ("Förr eller senare exploderar jag"). Min personliga favorit av de olika berättelserna är den ensamma superstjärnan som blir förälskad i en ung, arg tjej.
 
Som ni hör, är det klassiska kärlekshistorier. Men funkar likväl ändå. 
 
Klichéer och förutsägbarhet präglar filmen, men samtidigt innehåller "Let It Snow" precis det en julfilm ska göra. Glädje, romantik och julstämning på högsta nivå. Skådespelarna är närvarande och har en fantastisk kemi sinsemellan vilket gör att det aldrig känns stelt eller konstalt.
 
Visst, det är kanske inte världens bästa film, men den siktar inte heller på att vara det. "Let It Snow" är däremot en "Love, Actually" fast för den yngre generationen. 
 

Sisådär:"A Christmas Prince: The Royal Baby"

 
Large cfdda0bfb6d3480a8ab377d20fcf697c aaaabxig74kukaqzovln54eehmldxexvbr6xbaysyo1 1udgd7igv ee51qgfhtwbh9zjkf7ftmktb6mbj4qy66paxxvzges
 
"A Christmas Prince"-filmerna har på något mirakulöst sätt dragit till sig en så pass stor fanskara att det har blivit tre. Jag kan verkligen inte förstå hur det har gått till. 
 
I den senaste installationen har numera drottning Amber blivit gravid. Deras kungliga liv rullar på med diverse angelägenheter, vilket innebär att ett specifikt fredskontrakt ska skrivas på. Om fredskontraktet inte skrivs på, lär tydligen den förstfödde råka ut för en ond förbannelse. Det är högst otydligt vad det är för sorts ond förbannelse, om det är att barnet ska födas som Satan, eller bara trilla ganska ofta. Men, självklart så försvinner fredskontraktet och helvetet bryter ut i Aldovias palats. 
 
"A Christmas Prince: The Royal Baby" kan enkelt sammanfattas såhär: kulisser och klichéer. Allting från stereotypen med "the gay best friend", självklart ansvarig för Ambers samtliga outfits, till att kameran gör inzoomningar på karaktärernas ansikten när det sker någonting dramatiskt. 
 
Alla är ständigt sminkade med perfekt hår, framförallt drottning Amber. Amber vaknar till och med upp mitt i natten med perfekta lösögonfransar och lockat hår. Även när hon tio minuter innan har fött barn, så ser hon fortsatt perfekt ut. Visserligen är barnet som kommer ut redan ett halvår gammalt vilket även kan vara en bidragande faktor. 
 
En annan intressant faktor är att samtliga i kungariket Aldovia och Penglia (ett östasiatiskt land) pratar perfekt, brittisk engelska. Oftast pratar även de flesta karaktärer högt för sig själva medan de vankar fram och tillbaka i sina rum. 
 
Min förhoppning är att nästa film i serien blir "A Christmas Prince: Funeral".  
 

Fullständigt haveri: "The Knight Before Christmas" 

 
Large cfdda0bfb6d3480a8ab377d20fcf697c kbc unit 01374
 
Netflix julfilm "The Knight Before Christmas" är inte bara något av det dummaste jag sett på åratal, utan även fullständigt själsdödande. 
 
Brooke (Vanessa Hudgens)  är en grundskolelärare som uppenbarligen har så pass bra lön att hon kan bo i en överdådig lyxvilla för x antal miljoner och ha inredning enbart Kim Kardashian skulle kunna matcha. Brooke har nyligen tappat all tro på kärleken och råkar då träffa Sir Colin, en riddare som färdats in i framtiden för att hitta sitt "kall". 
 
Om jag, råkat hamna 600 år framåt i tiden hade jag fått minst en panikattack och förmodligen övervägt självmord inom loppet av en timme. Men Sir Colin, är lugn som en filbunke. När han ser ett flygplan konstaterar han kallt att det måste ju vara en "stålfågel". 
 
Förutom det, så är det dumförklarande repliker i vartenda scen där det ska berättas precis vad som sker, i just den sekunden, trots att vi redan ser det hända. 
 
Samtliga skådespelare låter som att de läser intill från manus mellan tagningarna och åter igen kan det enkelt sammanfattas med kulisser och klichéer. När Brooke halkar till i snön, fångar Sir Colin upp henne, håller henne lite för länge tills hon säger "du kan släppa ner mig nu" och jag undrar om detta eventuellt kan framkalla kräksjuka. 
 
"The Knight Before Christmas" känns som en dålig studentfilm gjord med dålig studentbudget. Mellan varje replik sker en otroligt lång och obekväm paus.
 
I slutet av filmen ges dessutom ett montage där Vanessa Hudgens sitter och gråter medan hon pratar högt för sig själv om hur mycket hon saknar Colin.
 
Det är ungefär då jag börjar överväga att avsluta mitt Netflix-konto. 
 
Har du sett någon av årets julfilmer på Netflix? Vilka är bäst och sämst? Tyck till nedan.
| 10 december 2019 15:30 |