Film

Skribent

Jennifer Lindgren

13 mars 2012 | 11:01

Hunger Games för den oinvigde

Jennifer Lindgren från HungerGamesSweden.se guidar dig till en av årets mest efterlängtade filmer.

"The Hunger Games" - en film som handlar om barn och ungdomar som blir tvingade att kämpa till döden i en brutal tävling som samtidigt direktsänds på TV över ett helt land. Vad är det då för film som står i rampljuset och snart går upp på biograferna?

Här är en snabb guide till filmen, som baseras på den första boken i den omåttligt populära Hungerspelen-trilogin av den amerikanska författarinnan Suzanne Collins.

"The Hunger Games" är en dystopi som handlar om framtidens Nordamerika (nu kallat Panem) som efter uppror och krig årligen anordnar tävlingen Hungerspelen. Det glrs för att påminna befolkningen som lever i landets tolv distrikt om den mörka tiden, och att de inte har någon som helst chans att påverka den hårda regim i den överdådiga staden Capitol som styr över landets alla invånare.

I Hungerspelen ska två deltagare från varje distrikt, en flicka och en pojke i åldrarna 12 till 18, utses genom lottning. Katniss Everdeen är en 16-årig tjej som lever i Distrikt 12. Hennes lillasyster Primrose blir dragen i lottningen och Katniss ser ingen annan utväg än att ta hennes systers plats i spelen. Det är inte säkert att hon kommer levande ur spelen. Det är nämligen bara en av de 24 deltagarna som återvänder hem.

De viktigaste karaktärerna i Hungerspelen:

Katniss Everdeen 
spelas av 21-åriga Jennifer Lawrence

Katniss är en modig 16-årig tjej från Distrikt 12 som tar sin lillasysters plats i Hungerspelen. Hon lever i den fattigare delen av distriktet tillsammans med sin syster och mor. Hennes pappa avled i en explosion i kolgruvan han arbetade i och sedan faderns död har Katniss försörjt familjen, bland annat genom tjuvjakt i skogarna utanför Distrikt 12.

Peeta Mellark
spelas av 19-årige Josh Hutcherson

Peeta är en 16-årig pojke som tillsammans med Katniss utgör Distrikt 12:s deltagare i de 74:e Hungerspelen. Han är son till en bagarfamilj som har det generellt bättre ställt än de övriga invånarna i distriktet.

Gale Hawthorne
spelas av 22-årige Liam Hemsworth

Gale är bästa vän med Katniss. Hans far dog i samma gruvolycka som Katniss pappa och sedan ett par år tillbaka har de båda jagat tillsammans för att få mat på bordet till deras familjer. Gale har väldigt starka åsikter om regimen och Hungerspelen men är försiktig att prata öppet om det eftersom det finns så kallade Fredsväktare som vakar över distriktets invånare.

Primrose Everdeen
spelas av Willow Shields

Katniss 12-åriga lillasyster som egentligen blir lottad att delta i Hungerspelen men Katniss tar hennes plats frivilligt. Älskar djur och äger en get som ger familjen mjölk och ost, samt en ful katt som hon kallar för Smörblomma.

Haymitch Abernathy
spelas av Woody Harrelson

Haymitch är Katniss och Peetas handledare i spelen. Han har själv vunnit det femtionde omgången av Hungerspelen och de hemska erfarenheterna har satt sina spår. Numera bedövar Haymitch sin ångest med alkohol. Hans uppgift är att se till att Katniss och Peeta gör så bra ifrån sig som möjligt innan och under spelen.

Effie Trinket
spelas av Elizabeth Banks

Effie är ansvarig för att utse Distrikt 12s speldeltagare och även att eskortera dem till och runt i staden Capitol under förberedelserna inför Hungerspelen.

Cinna
spelas av sångaren/skådespelaren Lenny Kravitz

Cinna är Katniss och Peetas kläddesigner som med sina spektakulära utstyrslar ger Distrikt 12, som annars brukar vara ett rätt anonymt distrikt, en sensationell entré i Hungerspelen.

President Snow
spelas av Donald Sutherland

Panems grymme ledare som diktatoriskt och hänsynslöst styr hela landet.

Varför har det blivit en sådan hajp inför den här filmen?

Om man inte läst böckerna kanske det är svårt att förstå hur det kan vara så höga förväntningar inför den här filmen, men när man lärt känna de intressanta karaktärerna och hela världen Suzanne Collins skapat kan man inte få nog.

Fans runt hela världen har i flera år sett fram emot en filmversion av boken, och nu är den bara tre veckor bort. Läs böckerna och bli insatt i fenomenet och jag kan garantera att många av er kommer att vilja se hur den värld som beskrivs i "The Hunger Games" översätts till film, och hur de omtyckta karaktärer tar sig till uttryck på bioduken!

"The Hunger Games" har världspremiär den 23 mars.

| 13 mars 2012 11:01 |