Serie

Skribent

Sara Abdi

20 februari 2016 | 21:00

Hugh Laurie är ondskan själv i "The Night Manager"

Efter första avsnittet av ”The Night Manager” vill en bara se ett till. Inte så mycket för att det första avsnittet är fantastiskt, mer på grund av seriens bad guy knappt är med i det första avsnittet. Och det känns som att han har potential att bli en väldigt bra bad guy.

Livet som nattarbetande hotellportier kanske inte alltid är så spännande. Så varför inte göra det lite mer intressant genom att extraknäcka som spion? Ungefär så ser upplägget ut för miniserien ”The Night Manager”, som baseras på en av John le Carrés böcker. 


Berättelsen börjar i Kairo 2011, det egyptiska folket firar att president Mubarak har meddelat sin avgång. På ett lyxhotell i staden jobbar britten Jonathan Pine, spelad av Tom Hiddleston, som nattportier. En helt vanlig nattportier, som kopierar några papper åt en gäst och ser saker han inte borde se. Och sedan sker allt väldigt snabbt i den här BBC-producerade serien. Nattportiern verkar inte tveka en sekund när han får chansen att rädda världen, och en vacker kvinna kanske ska tilläggas.


Den som världen ska räddas ifrån är Richard Roper, spelad av Hugh Laurie. Laurie är kanske mest känd för rollen som den buttra doktor Gregory House, som han spelade i åtta säsonger av ”House”. Om House var butter, men i grunden godhjärtad så är hans senaste roll det rakt motsatta. Vapenhandlaren Richard Roper beskrivs i serien som ”the worst man in the world”. 


Hugh Laurie har sagt i en intervju till The Telegraph  att han är ett stort John le Carré-fan och att han hade planer på att inta producentrollen och försöka sälja in ”The Night Manager” redan då boken kom ut 1993. Men då såg han sig själv snarare i rollen som hjälten Jonathan Pine. Laurie menar dock att han inte kunde tacka nej till rollen när han blev erbjuden den och att skurkar spelar en viktig roll i allt slags berättande. 


Nog är det kul att se Laurie spela ond, men framför allt är det kul att se honom som britt igen. Det är lätt att glömma bort efter ”House” och ”Veep” att han faktiskt är engelsman, men innan Laurie blev tv-doktor syntes han bland annat i Blackadder med Rowan Atkinson.Danska Susanne Bier, som tidigare har gjort bland annat ”Bröder” och ”Hämnden”, har regisserat den här miniserien på åtta avsnitt. Manuset är som sagt baserat på en av John le Carrés deckare, men historien har förflyttats både i tid och rum. Arabiska våren låg nästan tjugo år fram i tiden när boken gavs ut.


Om det känns tråkigt med två män i huvudrollerna så går det i alla fall att glädjas åt att en av karaktärerna från boken har bytt kön, och då till kvinna. Olivia Colman, som tidigare synts i bland annat "Broadchurch”, spelar Angela Burr som är den som rekryterar nattportiern till spionyrket.


Den första delen av "The Night Manager" går att streama på C More från den 22 februari.
| 20 februari 2016 21:00 |