Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

21 juli 2022 | 17:05

Howard Shore har skrivit ny musik till "Sagan om ringen: Maktens ringar"

Den Oscarsvinnande kompositören har skrivit intro-musiken till Prime Videos påkostade prequelserie. Men "The Walking Dead"-kompositören har skrivit resten.
Vi rapporterade redan i september 2021 att Howard Shore var i förhandlingar med Prime Video om att hoppa ombord den påkostade prequelserien "Sagan om ringen: Maktens ringar". Med tanke på att Shore ("Hugo", "The Aviator", "Gangs of New York") hann vinna tre Oscarstatyetter för sin musik till Peter Jacksons "Sagan om ringen"-filmer, så möttes den nyheten då av praktiskt taget endast positiva tillrop.
 
Sedan dess har det däremot varit locket på från Prime Videos håll, som varken bekräftat att nyheten var sann eller osann. Men nu har Deadline lyckats få det bekräftat att Shore faktiskt har skrivit ny musik till tv-serien, även fast det inte riktigt är på det sätt de flesta troligtvis hade hoppats på. Han har nämligen "endast" skrivit musiken till det som i tv-världen kallas för "main title theme", eller med andra ord den musik som spelas medan introtsekvensen visas i början av varje avsnitt.
 

"The Walking Dead"-kompositören har skrivit resten av musiken

 
 
När det kommer till resten av musiken i "Sagan om ringen: Maktens ringar" så är det kompositören Bear McCreary som har fått äran att tonsätta den första säsongens avsnitt. McCreary är visserligen ingen Oscarsvinnare, men slog igenom på allvar med sin musik till "Battlestar Galactica" redan i början av 00-talet och har sedan dess exempelvis skrivit musiken till alla avsnitt av "The Walking Dead", "Outlander", "Black Sails" och "Foundation" samt långfilmerna "Godzilla II: King of the Monsters" och "10 Cloverfield Lane". 
 
- När jag började skriva musiken till serien, så försökte jag hedra Howard Shores musikaliska arv. När jag sedan hörde hans majestätiska main title-musik, så slogs jag av hur perfekt hans musik och min egen, även fast de skapades fristående från varandra, passade ihop så vackert. Jag är riktigt peppad på att tittarna ska få följa med oss på den här musikaliska resan in i Midgård, kommenterar McCreary nyheten.
 
Enligt Deadline ska även två av McCrearys nyskrivna låtar ha lagts upp på Amazon Music (som jag personligen inte hade en aning om att det ens existerade, men visst har ett inlogg till på grund av Prime Video), fast det verkar inte gå att komma åt dessa låtar ("Galadriel" och "Sauron") från Sverige i skrivande stund. 
 
 
Det första avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar" får global premiär hos Prime Video den 2 september.
 

Läs också: Amazon ger Prime Video en ny look - och en topp-10-lista

 
Vad tror du om valet av kompositörer till "Sagan om ringen: Maktens ringar"? Är musiken viktig för dig när du tittar på film eller tv-serier? Kommentera gärna nedan!
| 21 juli 2022 17:05 |