Film

Skribent

Josefine Krischausky

10 november 2021 | 22:10

"House of Gucci" väcker blandade känslor efter världspremiären

Lovord, skarp kritik och liknelser med såväl "Gudfadern" som "Borat". De första reaktionerna på Ridley Scotts nya dramathriller pekar i flera olika riktningar.
Under gårdagskvällen hade Ridley Scotts emotsedda ”House of Gucci” världspremiär i London, med ett antal lyckligt lottade filmskribenter i publiken. De första reaktionerna har rullat in på sociala medier, och omdömena är spridda. 
 
Dramathrillern berättar den skruvade men sanna historien om familjen bakom modehuset Gucci, med en mycket stjärnspäckad rollista. I ensemblen finns namn som Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto och Al Pacino, och redan långt i förväg har filmen pekats ut som en stark kandidat inför kommande galasäsong. 
 
Enligt flera ur publiken lyckas "House of Gucci" leva upp till de höga förväntningarna. Kritikern Erik Davis berömmer detaljrikedomen samt Gaga och Letos insatser, och menar att filmen har starka "Gudfadern"-vibbar. 
 
Flera andra fyller på med positiv respons. En journalist från Variety beskriver exempelvis filmen som "mordiskt utsökt", och tillägger att "ensemblen levererar årets bästa prestationer". 
 
 
Alla håller dock inte med om lovorden. En kritiker från The Observer menar att handlingen spretar, och att detsamma gäller för skådespeleriet. ”Al Pacino ger den bästa prestationen, Gaga överspelar (med viss nödvändighet för rollen), Jared Leto spelar i en helt annan film, och Adam Driver verkar förstå vilken film han faktiskt är med i”, twittrar han.
 
Bland annat journalisten Scott Menzel är inne på liknande kritiska banor. ”House of Gucci är en uppblåst och ojämn röra, som känns som två olika filmer i ett”, skriver han, och menar vidare att ”varenda skådespelare beter sig som om de är med i en annan film, förutom Al Pacino”.
 
Ojämnheten åsido, så finns det enligt flera en hög underhållningsfaktor. Clayton Davis, även han från Variety, anser att meme-potentialen är stor, och att filmen är den mest citerbara sedan "Borat". 
 
”House of Gucci” går upp på svenska biografer den 26 november. Vad är dina förväntningar inför premiären?
| 10 november 2021 22:10 |