Film

Skribent

Alexander Dunerfors

30 april 2014 | 22:01

Höstpremiär för uppföljaren till "The Act of Killing"

Joshua Oppenheimers "The Look of Silence" kommer att debutera på höstens filmfestivaler.

Den omskakande, Oscarsnominerade dokumentären "The Act of Killing" får en fortsättning. Just nu klipper Oppenheimer "The Look of Silence", som kan ses som en inofficiell uppföljare ur offrens perspektiv:

- Det handlar inte om Anwars offer men historien är snarlik. Jag tror att de två filmerna kan vara starka ihop. Det är ingen hemlighet att vi alltid ville berätta det här ur två perspektiv, men inte i samma film, säger producenten Signe Byrge Sørensen till Screendaily.

"The Act of Killing" tog oss tillbaka till 1960-talets Indonesien, där hundratusentals människor mördades av dödspatruller. Filmens regissörer Oppenheimer, Christine Cynn och en indonesisk filmskapare som vill vara anonym, träffade några av ledarna för dessa dödspatruller som bland annat fick rekonstruera några av sina dåd.

Den här gången ska det alltså handla om offrens familjer, som får chansen att konfrontera mördarna.

- Det är inte en historisk dokumentär, det handlar om nutiden och deras kamp. Filmen kommer att bli ännu ett viktigt kapitel i vad som hände i Indonesien.

"The Act of Killing" fick aldrig svensk biopremiär, men har visats på festivaler och i SVT. Med lite tur kan vi få se "The Look of Silence" på Stockholms eller Göteborgs filmfestival i höst/vinter.

Läs också: "The Act of Killing" är hypnotisk, unik och oförglömlig »

| 30 april 2014 22:01 |