Serie

Skribent

Patrik Jonsson

24 september 2015 | 18:00

Höstens hetaste TV-debutanter

Nu är snart även september till ända och det är just kring den här tiden på året det  verkligen börjar hända saker i tv-tablåerna. Ikväll ska vi därför ta oss en titt på höstens debutanter, eller rättare sagt, på sex av dem!
Förra veckan tog vi oss an de återkommande tv-serierna, de gamla trotjänarna. Nu har vi äntligen kommit fram till debutanterna. Detta är en mycket spännande och intressant tid på året, och även en hektisk tid. Speciellt för oss tv-knarkare, ni som har samma intresse som mig förstår nog precis vad jag talar om. Det blir en jädra massa datum att hålla reda på och dessutom är det så klart alltid ovisst och lite sådär oroligt över hur det ska gå för de nya serierna!

Man kan självklart inte veta något på förhand, men man kan dock ha vissa aningar. Vad som talar för och emot vissa serier och så vidare. För att göra det hela lite enklare för er där ute så har jag nu plockat fram fem stycken kandidater. Fem stycken debuterande tv-serier åtminstone jag anser vara de mest intressanta och de som har allra störst chans att lyckas. Konkurrensen är benhård där ute så här räcker det inte med att endast vara medioker, då blir du som tv-serie inte längre långlivad.

Denna höst har sannerligen ett stort antal debuterande tv-serier och som ni kanske kommer att märka har jag faktiskt valt att inte ta med några av de på förhand mest omtalade. Anledningen till detta är att jag helt enkelt inte tror på dem i det långa loppet. Ja och så anser jag ju (och säkert många med mig) att den bästa kvaliteten hittar vi hos kabel och streamingkanalerna i vilket fall. Men misströsta ej, jag kommer att ta med en hel del "bubblare" så nog ska ni få en hel del titlar att anteckna alltid.

Nog snackat, här är de sex debuterande tv-serierna jag tror kommer att bli de bästa under hösten; 

"Colony" (USA Network)
Jag tar och börjar med den serie på listan jag är mest osäker på. Den har dessutom alldeles nyligen flyttats fram till en vinterpremiär istället för en höstpremiär. Jag valde dock att nämna denna lik förbenat. Det är endast "Mr. Robot" som har tilltalat mig från denna kanal och det brukar det gå lite si och så med sådana här sci/fi, halv-apokalyptiska satsningar. Mannen bakom serien, Carlton Cuse, tycker jag dessutom inte gjort något vettigt sedan han var med och skrev avsnitt till "Lost". Men jag vet inte, det är något som tilltalar mig med denna och huvudrollsinnehavaren Josh Holloway älskar jag, jag hoppas verkligen det går bra för serien för det är åtminstone han värd, grym skådis. "Colony" utspelar sig alltså i ett alternativt Los Angeles och kretsar främst kring en mystisk och främmande ockupation. Josh Holloway spelar pappan i en familj som minst sagt hamnar i kläm. 

Här har ni en trailer: 


Premiär blir det den 14:e januari.

"Ash vs Evil Dead" (Starz)
Ännu en liten chansning från min sida, och jag vet, jag börjar låta ytterst tveksam här. Grejen är den att detta är något så sällsynt som en slags skräck-sitcom! Jag får liksom svårt att jämföra med något annat, om ni fattar vad jag menar? Vad som talar för den här serien är så klart att det gamla gänget från filmerna, Sam Raimi och Bruce Campbell, är ombord. Raimi vet exakt hur den här "Evil Dead"-skutan ska styras och Bruce Campbell? Ja, han ÄR ju Ash, så tack och lov har man inte ändrat på detta. Hur nu "Evil Dead"-konceptet kommer att fungera i tv-format återstår så klart att se, men jag hoppas att det blir härligt over-the-top med massor av blod och slask! Att det dessutom är en kabelkanal, Starz, som producerar det hela gör mig än mer trygg. 

Här har ni trailern:


 Premiär för galenskaperna blir det den 31:a oktober på Starz.

"Heroes Reborn" (NBC)
Detta är den enda tv-serien från ett tvättäkta network som jag valt att ha med på listan. Oftast brukar jag bortse från networksen då de på senare tid mer eller mindre tappat gnistan fullständigt. Nu gäller dock detta "Heroes" så då har jag valt att göra ett undantag. Originalserien må inte ha lämnat den allra aptitligaste eftersmaken då dess säsonger, under åren som gick, tappade allt mer av den magi som dess första säsong erbjöd. Vågar vi hoppas på en slags revansch? Jag väljer att göra det, men jag är dock inte jättehypad, tvärtom, jag nöjer mig med försiktigt nyfiken. Nu kommer detta bli en rätt fristående serie med många nya karaktärer, dock så kommer några gamla bekanta ansikten att dyka upp. Enligt NBC själva är "Heroes Reborn" en miniserie (bestående av 13 avsnitt) men vi får väl se hur det blir med den saken? Blir detta en ny succé vet jag nog hur networksen resonerar. 

Här har ni en trailer:


Premiär är det faktiskt redan ikväll borta i staterna, på NBC.

"Into the Badlands" (AMC)
Kabelkanalen AMC, som tidigare gett oss succéer som bland annat "Breaking Bad", "Mad Men" och "The Killing", satsar denna höst på något så ovanligt som en martial arts-serie. Vågat? Ja, det tycker jag nog, detta är ju inte ett så bevandrat tema, åtminstone inte på tv-fronten. Förresten hade väl filmgenren sin stora tid på 70-talet så även där skulle väl en storsatsning som denna sticka ut. Åtminstone inbillar då jag mig det. "Into the Badlands" kretsar, mycket kortfattat, kring en krigare (Daniel Wu) och en ung pojke som tillsammans försöker ta sig genom ett odemokratisk land för att finna någon slags upplysning. Så mycket mer är faktiskt inte känt kring denna, men den lär bjuda på hinkvis med action, snyggt koreograferade fighter samt stora och hisnande äventyr. Ifall AMC håller sig på samma nivå som de gjorde med till exempel "Breaking Bad" kan nog detta bli något alldeles extra! 

Här har ni en trailer, som förutom vilda fighter, åtminstone utlovar ett grymt foto och härliga miljöer:


 Premiär blir det den 15:e november på just AMC.

"The Man in the High Castle" (Amazon)
En streamingkanal som, förutom Netflix, sannerligen har varit på frammarsch den senaste tiden är definitivt Amazon. Både "Bosch" och "Transparent" var två solida och bejublade succéer. Kan "The Man in the High Castle" bli deras bästa serie hittills? Jag personligen tror faktiskt det, detta är nämligen mycket, mycket lovande. Bara premissen är mycket intressant. Serien utspelar sig nämligen i en alternativ värld där tyskarna och japanerna segrade i det andra världskriget. USA är alltså här uppdelat i tre zoner; Great Nazi Reich ligger i öst, Japanese Pacific States i väst och inklämt i mitten finns The Neutral Zone aka The Rocky Mountain States. Det hela utspelar sig 17 år efter krigets slut, det vill säga 1962. Serien är för övrigt baserad på romanen av Philip K. Dick med samma namn, från just år 1962. Handlingarna i denna serie är uppenbarligen många, ifall ni vill läsa mer om denna, vilket jag verkligen rekommenderar, så googla på. Det finns inte en chans att jag kan ta med allt här, då skulle jag få dela upp det i minst tio artiklar. Ett bejublat pilotavsnitt har funnits ute sedan januari så ni som är intresserade av att se det kan således göra det redan nu. 

Ifall ni hellre vill vänta in hela serien och därmed tycker att det räcker med en trailer så har ni istället en sådan här, varsågoda:


 Premiär blir det den 20:e november på Amazon, med hela säsongen i ett nafs.

"The Bastard Executioner" (FX)
Då FX lade ned ett av sina flaggskepp förra hösten i och med gravsättningen av "Sons of Anarchy" behövdes således något till denna höst för att täppa till luckan. Sagt och gjort, serien heter "The Bastard Executioner" och har, precis som "Sons of Anarchy", inte endast samma kabelkanal bakom sig, utan även samme skapare; Kurt Sutter. Ja och då Kurt Sutter finns med bakom spakarna brukar det oftast bli väldigt fartfyllt, hårt, rått, vågat och naket. Jag tror knappast "The Bastard Executioner" blir något undantag på den fronten, tvärtom. Här handlar det dock inte om något motorcykelgäng, i "The Bastard Executioner" kastas vi nämligen tillbaka till 1300-talets England. Väl där får vi stifta bekantskap med en riddare ur kung Edward den förstes armé som helt sonika fått nog av allt våld och blod och som därmed väljer att lägga ned sina vapen. Hemskheterna finner dock honom igen och då blir han tvungen att plocka upp det blodigaste svärdet av dem alla; bödelns svärd. Detta är alltså premissen i sin enkelhet och detta lär nog inte bli någon lättsam godnattsaga inte. Jag är, som vanligt då det gäller Kurt Sutter, jättetaggad och hoppas på en riktigt grym och hänslynslös serie! 

Här har ni en trailer:


Premiär var det faktiskt redan förra veckan (den 15:e september) over där.

Så där ja! Det var de sex tv-serierna jag tror att kommer bli de allra bästa denna höst. Här kommer dock en bunt debuterande serier till jag kan tipsa om; "Outcast", "Angel From Hell", "Blindspot", "Chicago Med", "Code Black", "Crazy Ex-Girlfriend", "Life in Pieces", "Minority Report", "Grandfathered", "The Grinder", "Scream Queens", "Quantico", "Limitless", "Heartbreaker", "Supergirl", "The Player", "Dr. Ken", "People Are Talking", "Oil", "Of Kings and Prophets", "Rosewood" m.fl.

Vilken eller vilka debuterande tv-serier tror ni allra starkast på i höst? Kommentera gärna nedan!
| 24 september 2015 18:00 |