Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 september 2023 | 21:00

Hon spelar Jekyll & Hyde i könsflippad version av skräckklassikern

Robert Louis Stevensons klassiska rysare ”Dr Jekyll och mr Hyde” uppdateras i ny filmatisering med Eddie Izzard där titelkaraktärerna.
De flesta känner till den klassiska skräcksagan om doktorn som uppfinner ett elixir som förvandlar honom till ett våldsamt monster. Den har filmatiserats hundratals gånger, med alla från Spencer Tracy (1941 med Ingrid Bergman i kvinnliga huvudrollen) till Anthony Perkins (1986, i ”Nattens inkräktare”).
 
Nu är det alltså dags igen med "Doctor Jekyll" och det är nylanserade Hammer Films som håller i trådarna. I huvudrollen denna gång spelas titelrollen av brittiska ikonen Eddie Izzard som vi sett i både ”Ocean’s”-filmerna, ”Berättelsen om Narnia: Prins Caspian” och ”Hannibal”.
 
 
Twisten denna gång är att Jekyll och Hyde är två kvinnor. Nina Jekyll (Izzard) är en ökänd doktor som anlitar en ex-fånge (Scott Chambers, ”Malevolent”) som hjälpreda. Denne upptäcker dock Ninas onda alter ego Rachels (också Izzard) lömska plan och de måste försöka stoppa henne tillsammans.
 
Joe Stephenson regisserar och veteraner som Lindsay Duncan (”Birdman”), Jonathan Hyde (”Titanic”) och Simon Callow (”Fyra bröllop och en begravning”) medverkar i andra roller.
 
Detta är dock inte första gången klassikern uppdateras med ett könsbyte. Redan 1971 gjordes ”Dr. Jekyll och syster Hyde” med Bond-bruden Martine Beswick (”Agent 007 ser rött”, ”Åskbollen”). 1995 kom ”Dr. Jekyll and Ms. Hyde” med Sean Young i Hyde-rollen och senast 2017 spelade Isabelle Huppert båda rollerna i ”Mrs. Hyde”.
 
Izzard har med åren blivit omtalad inte bara för sina populära standup-shower utan för att först identifiera sig som transvestit och numera genderfluid med pronomenet "hon". Det kan möjligen vara första gången en queer skådespelare axlar rollen. Det blir oavsett spännande att se vad hon gör med rollen men tråkigt blir det knappast.
 
Filmen hade premiär på brittiska filmfestivalen Fright Fest nyligen och har biopremiär i England 27 oktober. Vi håller tummarna för att den så småningom tar sig till Sverige.
 
Blir du sugen på att se ”Doctor Jekyll”?
| 13 september 2023 21:00 |