Skribent

Jenny Bång

9 oktober 2014 | 13:00

Hollywoodstjärnorna med svenska rötter

Vad har Scarlett Johansson, Matt Damon och Julia Roberts gemensamt?
Visst känner vi till att svenska familjer som Skarsgård, Hallström och Rapace haft framgångar i Hollywood. Och innan dess hade vi Greta Garbo och Ingrid Bergman. Men det finns även mer oväntade skådespelare som har svenskt ursprung. Både Småland och Värmland finns faktiskt representerade i flera storfilmer...

Large franco

James Franco


Vi har senast sett honom i filmer som som "127 timmar" och "Spring Breakers". Men det alla kanske inte känner till att hans farmor är svensk. 

Large emmastone

Emma Stone


Emma Stones farfar har svensk härkomst och namnet Stone är helt enkelt en översättning av namnet Sten. 

Large umathurman

Uma Thurman


Uma Thurmans farmor, Birgit Holmquist, var en känd modell och kom från Trelleborg. Idag står en staty av henne i Smygehuks hamn. Till tidningen Icon har Uma Thurman sagt att hon drömmer om att få ett svenskt pass, precis som sin mamma Nena. Hon har även sagt att hon mycket väl kan tänka sig att flytta till Sverige och att den europeiska kulturen ligger henne varmt om hjärtat, eftersom hennes familj firade europeiska högtider.

Large wahlberg

Mark och Donnie Wahlberg


Efternamnet låter onekligen svenskt och de skådespelande brödernas pappa är halvsvensk.

Large kris

Kris Kristofferson


Kristoffersons farfar kommer från Dalarna och Kris själv har blivit utnämnd till hedersambassadör för landskapet. Han besöker ofta Stora Tuna, där hans farfar växte upp.

Large melanie

Melanie Griffith


Griffiths morfar härstammar både från Dalsland och Västergötland.

Large garrett

Garrett Hedlund


"Tron Legacy"-skådisen har svenska rötter på sin pappas sida. Hans släkt invandrade, som så många andra, till Minnesota. 

Large kirsten

Kirsten Dunst


Kirsten Dunsts mamma Inez Rupprecht har tyskt och svenskt ursprung. Kirstens mormor Melba är svensk. Kirsten har varit i Sverige flera gånger och hon verkar trivas i Göteborg. Där har hon bland annat besökt Way Out West, festat på Andra Långgatan och besökt det populära caféet d Matteo.

Large juliaroberts

Julia Roberts


Den flerfaldigt Oscarsnominerade skådespelerskan har rötter i Värmland. Hennes morfars mor kom nämligen från Säffle, men flyttade till USA redan som treåring. 

Large gyllenhaal

Jake och Maggie Gyllenhaal


Familjen Gyllenhaals svenska ursprung är nog ganska känt för de flesta. Det är ingen dålig härkomst de har. Gyllenhaal är en adlig släkt sedan mitten av 1600-talet då deras släkting adlades av drottning Christina. Jake Gyllenhaal har i en intervju med Conan O’Brien erkänt att han flera gånger råkat ut för att folk inte kan uttala hans svenska efternamn. Han säger att det bara bli rätt uttalat i Sverige eller på IKEA. Hans syster Maggie var så sent som i somras på semester i närheten av skånska Torekov.

Large pfeiffer

Michelle Pfeiffer


Michelle Pfeiffers gammelmormor är från Hornaryd, Småland. Dessutom har hon rötter i Hovmantorp, precis som schlagersångerskan Charlotte Perelli. 

Large scarlett

Scarlett Johansson


Ni kanske redan vet att hennes pappa, Karsten, är dansk. Men visste ni att hennes gammelfarfar var svensk?

Large katewinslet

Kate Winslet


Hennes gammelmormor, Florence Theodelinda Lidman, har svenskt ursprung. Dessutom var Kates gammelmormors faster skådespelerska i början av 1900-talet.  

Large mattdamon

Matt Damon


Matt Damons morfar, John Walter Paige (från början John Walter Pajari) är finsk, men hans mormor Margaret har svenskt ursprung. 

Large valkilmer

Val Kilmer


Val Kilmers mamma har enbart svenskt påbrå. Hennes pappa var son till svenska immigranter i Minnesota och hennes mamma var född i Sverige. 

Large michellew

Michelle Williams


Michelles morfars morfar, som föddes i Utah, hade svenska föräldrar.

Large jonheder

Jon Heder


Skådisen som kanske främst blivit känd för sina roller i "Blades of Glory" och "Napoleon Dynamite", har även han svenskt påbrå. Han farfars farfar föddes i Vänersborg i mitten av 1800-talet. 
| 9 oktober 2014 13:00 |