Spel

Skribent

Anders Eklöf

16 april 2023 | 12:00

10 Hollywoodstjärnor du inte visste var spelnördar

När skådespelarna inte befinner sig på inspelningsplatser eller exklusiva fester, är det många som väljer att spendera sin fritid med en handkontroll i händerna.
När man tänker på film- och tv-stjärnors liv ser man framför sig stora galor, exklusiva fester och dyra levnadsvanor som vi vanliga människor bara kan drömma om - men visste du att de ibland är precis som oss? I alla fall likt oss som spelar tv-spel på fritiden.
 
Här är 10 skådespelare från film eller tv som har visat sig vara spelnördar.
 

Henry Cavill bygger datorer på fritiden

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När "The Man of Steel"- och "The Witcher"-skådespelaren Henry Cavill la ut ett klipp på sociala medier för några år sedan där han visar hur man bygger en gamingdator, fick hela världen reda på att han lyckas få in en hel del speltimmar mellan filminspelningarna och gympassen.
 
I en intervju ska han ha sagt att han spelar minst 4 timmar om dagen, då gärna spel som "World of Warcraft" och "Total War: Warhammer". Det sistnämnda är visserligen ett fysiskt figurspel från början, men framöver kommer han spela en av huvudrollerna i en tv-serie baserad på "Warhammer 40 000" på Amazon Prime Video, som han även producerar.
 
I en intervju med MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg säger även Cavill att han var ett stort fan av "The Witcher"-spelen och böckerna redan innan han fick rollen som Geralt i Netflix-serien, en roll han dock ska lämna över till Liam Hemsworth.
 

Tom Holland är ett fan av "Uncharted"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När den 26 år gamla brittiska skådespelaren Tom Holland inte spelar Spider-Man i Marvel-filmer spelar han ett och annat berättelsedrivet spel, då han sagt i samband med premiären av "Uncharted" att just "Uncharted 4" är hans favoritspel.
 
I sanningens namn kan han ha valt det spelet just på grund av att han spelade huvudrollen Nathan Drake i "Uncharted", men om det är sant har han i alla fall inte dålig smak. Han har även sagt att han gillar "The Last of Us" och "The Elder Scrolls V: Skyrim", samt att han ser väldigt mycket fram emot "Hogwarts Legacy".
 

Brie Larson spelar mycket Nintendo Switch

 
 
Innan Brie Larson blev ett välkänt namn i nördkretsar för sin roll som Captain Marvel i Marvel Cinematic Universe kunde vi se henne i filmer som den hyllade "Room" från 2015 eller en mindre roll i "Scott Pilgrim vs. The World". På senare år har det dock visat sig att hon är en nörd själv.
 
Larson har till och med en egen kanal på YouTube där hon ibland pratar om spel (som ovan) och spelade likt många andra väldigt mycket "Animal Crossing: New Horizons" under pandemin. Hon har även sagt att hon gillar "Super Mario World 3D" och "The Legend of Zelda: Breath of the Wild", samt medverkat i reklamfilmer för Nintendo Switch.
 

Matthew Perry älskar "Fallout"-serien

 
6a1cf9db8a83f772b5245d303448f25b 1559033 matthew
 
Matthew Perry är utan tvekan mest känd för sin roll som Chandler Bing i humorserien "Vänner", men han har även lånat ut sin röst till karaktären Benny i spelet "Fallout: New Vegas" från 2010.
 
Det är ingen tillfällighet att Obsidian Entertainment frågade just honom, då det visat sig att han är ett stort fan av "Fallout"-serien. I talkshowen Ellen berättade han att han spelade så mycket "Fallout 3" att han fick karpaltunnelsyndrom och att han behövde träffa en läkare.
 
Han gav även Ellen Degeneres ett exemplar av spelet vilket lär ha gjort att studion fick upp ögonen för hans spelintresse.
 

Rosario Dawson har medverkat i flera spelprojekt

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Förutom att Rosario Dawson (mest känd som Ashoka Tano i "Star Wars"-universumet och "Daredevil") pratat sig varm om spelmediet i flera olika sammanhang och sitt stora intresse för de japanska fickmonstren "Pokémon", har hon även medverkat i flera olika spelprojekt.
 
Hon har bland annat lånat ut sin röst i den animerade "Ratchet & Clank"-filmen som karaktären Elaris, hjälpt till att marknadsfört "Call of Duty: Black Ops III" för att det gick att spela som kvinna för första gången i seriens historia och spelar en av huvudrollerna i zombiespelet "Dying Light 2 Stay Human".
 

Jack Black försökte bli större än Pewdiepie

 
 
Den humoristiska skådespelaren och musikern Jack Black har visserligen spelat skurken i "Super Mario Bros. Filmen" och den pratglada roboten Claptrap i "Borderlands", samt medverkat i de spelrelaterade "Jumanji"-filmerna, men hans spelintresse sträcker sig faktiskt längre än så.
 
Redan 2018 startade han YouTube-kanalen JablinskiGames där han bland annat spelat gamla arkadspel, "Minecraft" och "Red Dead Redemption 2". Målet var att bli större än giganter som Pewdiepie och Ninja, vilket väl gick sådär. Det senaste spelrelaterade klippet publicerades för cirka två år sedan och kanalen har lite under 4 miljoner prenumeranter.
 
Han spelade även huvudrollen Eddie Riggs i spelet "Brutal Legend" från 2013, där en hårdrockare transporteras till en värld full av metalreferenser och musiker som Ozzy Osbourne och Rob Halford.
 

Mila Kunis var beroende av "World of Warcraft"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Mila Kunis dök först upp som en av rollerna i den framgångsrika humorserien "That '70s Show" och har sedan dess medverkat i tv-serier som "Family Guy" och filmer som "Friends with Benefits" och "Ted". Hon spelade även en av rollerna i den sågade filmen "Max Payne" från 2008, som är baserad på det finska spelet med samma namn.
 
I flera intervjuer ska hon ha berättat att hon var oerhört beroende av "World of Warcraft" för några år sedan, samt spela mycket "Civilization", "Mario Party" och "Call of Duty".
 
Till US Weekly berättar hon att "World of Warcraft" tog över hennes liv så pass mycket att hon fick lov att sluta. Sedan dess har hon börjat spela mindre tidskrävande spel som "Call of Duty", för att inte behöva spela hela tiden.
 

Megan Fox spöar killar i "Halo"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Till sajten Collider har "Transformers"-skådisen Megan Fox berättat att hon är ett stort fan av spel som "Mortal Kombat" och "Halo"-serien.
 
- Jag har ett fullständigt beroende av det. Det är sjukt. Jag spelar mest online och andra spelare har ingen aning. De gör narr av mitt namn i spelen också för att det är rolig. De är alla ett gäng killar och det är tydligt att jag är en tjej så de gör narr av mitt namn, och de har ingen aning om att de gör narr av mig, sa hon 2011.
 
För några år sedan medverkade hon även i spelet Stormfall: Rise of Balur med över 7 miljoner spelare, där hon spelar Amelia Delthanis som är en guide för spelaren.
 

Vin Diesel startade sin egen spelstudio

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nuförtiden är kanske Vin Diesel mest känd för de oerhört framgångsrika "Fast & Furious"-filmerna, men för några år sedan medverkade han i science fiction-filmerna "Pitch Black" och uppföljaren "The Chronicles of Riddick".
 
I samband med det sistnämnda gjordes det hyllade spelet "The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay" av svenska Starbreeze Entertainment, då Diesels startade sin egna studio Tigon Studios för att hjälpa till med utvecklingen av spelet.
 
Utöver det är Vin Diesel allmänt känd som en nörd, då han gärna spelar rollspelet "Dungeons & Dragons" eller tv-spel som "Call of Duty".
 

Daniel Craig spelar gärna "Grand Theft Auto"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det är inte bara Stålmannen som spelar, utan även självaste James Bond i form av Daniel Craig. Han har bland annat sagt att han verkligen gillar "Grand Theft Auto"-serien och då framförallt "Vice City", åtminstone tills han känner sig "smutsig".
 
Han har även sagt att han gillar spel med långa berättelser och använder "Halo" som ett exempel på hur spel kan berätta långa och komplicerade berättelser. Han är också ett exempel på att det inte finns någon övre åldersgräns för spelande, då han är 54 år gammal.
 
Vilken skådespelare är du mest likt i ditt spelande?
| 16 april 2023 12:00 |