Film

Skribent

Alexander Dunerfors

22 juli 2014 | 23:00

Hollywood får kritik: för få homosexuella på film

Organisationen GLAAD ser att filmindustrin har en lång väg att gå innan HBT-personer blir synliga på bioduken.
GLAAD har släppt sin årliga rapport över hur homo-, bi- och transsexuella framställs i Hollywoodfilm. Kontentan är: de lyser för det mesta med sin frånvaro.

Av 102 granskade filmer från 2013 hade knappt 17 procent en karaktär som man kunde identifiera som bög, flata, bi eller transperson. När de väl förekom var det ofta på ett stötande sätt, och i minimala roller.

Vanligast var att visa upp homosexuella män, de stod för 2/3 av alla HBT-personer på film. Tre av fyra HBT-personer var också vita.

GLAAD har särskilt riktat kritik mot Paramount och Warner Bros för alltför dåligt sexuellt mångfald i sina filmer. Den enda studion som fick betyget "godkänt" var Sony, tack vare bland annat "The Mortal Instruments", skriver Huffington Post.

- Bristen på framträdande HBT-karaktärer i mainstreamfilm, i samband med daterade skämt och stereotyper, visar på att stora Hollywoodstudios snarare gör mer skada än nytta när det kommer till att sprida förståelse kring HBT-samhället. De har miljontals ögon på sig och borde spegla vår värld snarare än att föda hat och fördomar, säger GLAAD:s VD Kate Ellis.

Man nämner bland annat "Pain & Gain", "Identity Thief", "Anchorman 2" och "Baksmällan del III" som exempel på filmer där HBT-karaktärer enbart använts för en punchline. 

- Med några få undantag borde de ha hamnat på klippgolvet, skriver GLAAD i ett pressmeddelande.
| 22 juli 2014 23:00 |