Film

Skribent

Mats Karlsson

15 september 2017 | 18:00

"Hollywood bedriver en systematisk diskriminering av handikappade"

Jake Gyllenhaals "Stronger" är nästa film som kritiseras av lobbygruppen för handikappade, The Ruderman Family Foundation.
I juli kritiserades filmen "Blind" för att Alec Baldwin gestaltade en blind person. Samma organisation anklagar nu "Stronger" för att inte ge handikappade skådespelare chansen att spela rollen som Jake Gyllenhaal tilldelades.
 
- Valet att rollbesätta Jake Gyllenhaal i titelrollen i filmen "Stronger" är ett praktexempel på att Hollywood bedriver en systematisk diskriminering av handikappade, säger The Ruderman Family Foundations ordförande Jay Ruderman till Press Association.
 
- Gyllenhaal må vara den bästa skådespelaren för rollen, men om handikappade skådespelare aldrig får chansen att provspela för rollen kommer de aldrig få möjligheten att nå samma framgång som Gyllenhaal.
 
Oavsett om det var rätt eller fel skådespelarval levererade Gyllenhaal en fantastisk prestation. Här är vad MovieZines Alexander Dunerfors skriver om Gyllenhaal i sin Toronto-recension av "Stronger":
 
Visst blir man imponerad av alla filmiska tricks som suddat ut Jake Gyllenhaals egna ben, men ännu mer är jag hänförd av det som sker i skådespelarens kroppsspråk och hans ögon. Det är en otrolig prestation som han bjuder på. Kameran älskar att hålla sig nära Gyllenhaals uttrycksfulla ansikte, och man känner verkligen hans kamp och hans smärta under de följande månaderna.
 
I en intervju med tv-programmet Entertainment Tonight berättade regissören David Gordon Green om hans skådespelarval:
 
- Han var den enda skådespelare jag pratade med om rollen. Så fort jag hade träffat Jake visste jag att han skulle vara en lekfull skådespelare som kunde komma med något nytt.
 
"Stronger" har för närvarande inget svenskt premiärdatum.
| 15 september 2017 18:00 |