Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

7 juli 2017 | 13:30

Alec Baldwin kritiseras nu för att inte vara blind på riktigt i "Blind"

Vi har officiellt gått från whitewashing till "blindwashing".
Alla minns vi hur whitewashing-vågen drog in över Hollywood häromåret, där rollsättningen av "etniska" (färgade) roller med vita skådisar kritiserades hårt. Och rätteligen så.
 
Nu har ett nytt kapitel i "washing"-boken skrivits, men den här gången rör det sig om något mycket mer bisarrt. Det är nämligen en lobbygrupp för handikappade som tagit till orda mot att Alec Baldwin spelar en blind man i den romantiska komedin "Blind".
 
Organisationen, som heter Ruderman Family Foundation, likställer rollsättandet av handikappade karaktärer med normalfunktionella skådisar vid användandet av "blackface". Ordföranden Jay Ruderman säger:
 
- Alec Baldwin i "Blind" är bara det senaste exemplet på hur handikapp behandlas som en kostym. Vi accepterar inte längre att vita skådisar spelar svarta karaktärer. Handikapp som kostym måste också bli universellt oacceptabelt.
 
På stiftelsens hemsida går att läsa att de propagerar för "inkluderandet av människor med handikapp i vårt samhälle".
 
"Blind" får premiär (digitalt) den 10:e juli, och det återstår att se om Jay Ruderman får något gehör för sitt korståg. 
 
Tycker du att blinda karaktärer enbart borde få spelas av blinda skådespelare? Eller tycker du att det här är ett icke-problem? Kommentera gärna nedan.
| 7 juli 2017 13:30 |