Serie

Skribent

MovieZine

18 november 2021 | 16:30

Här är höjdpunkterna i SVT julen 2021

Ett julbord av filmer, serier, humorprogram och dokumentärer.
SVT dukar upp till jul med ett smarrigt utbud av nya dramaserier och humorprogram, gamla köra filmfavoriter och såklart alla klassiska tv-måsten (vad vore väl en jul utan Kalle?).

Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz - premiär 1 december

Årets julkalender i SVT är "En hederlig jul med Knyckertz", en mysig julsaga om en bovfamilj i en knasig tvärtom-värld. Pappa Bove spelas av David Sundin, mamma Fia av Gizem Erdogan och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. I andra roller ser vi bland andra Claes Malmberg, Vanna Rosenberg och Julia Dufvenius.
 
 
Världarnas krig - premiär 10 december

ITV har skapat en ny version av "Världarnas krig", H.G Wells science fiction-roman från 1898. Storbritannien drabbas av vad man tror är meteorstormar i början av 1900-talet. Det visar sig vara rymdfarkoster från andra planeter. Och utomjordingarna behöver jorden och människorna är i vägen. Huvudrollerna spelas av Eleanor Tomlinson, Rafe Spall och Robert Carlyle. Miniserie på tre avsnitt.
 
Kvarteret Skatan firar 20 år - 11 december

Humorgruppen Kvarteret Skatan, som består av komikerna David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Rachel Mohlin, Vanna Rosenberg, regissör Mikael Syrén och producent Mats Grimberg, bildades 2002 och lagom till 20-årsjubiléet kommer nu ett nytt avsnitt.
 
 
Evert Taube - premiär 20 december

Evert Taube är trubadur, kompositör, författare, konstnär och rumlare. Han är sjöman och make, han är rolig, sorgsen, ett geni och så småningom väldigt berömd. När Evert Taube föds 1890 så lever fortfarande Sioux-folkets hövding Sitting Bull. Samma år som Evert Taube dör i januari 1976 släpper Abba låten Dancing queen. Däremellan skriver han några av våra mest kända visor, han formar vår svenska självbild och finns fortfarande kvar hos oss trots att han dog för snart 50 år sedan. En dokumentärserie i tre delar av Jane Magnusson.

Året med kungafamiljen - 21 december

Följ med när kungen och drottningen tar med kronprinsessparet och deras barn, prinsessan Estelle och prins Oscar, på skidtur i Drottningholmsparken. Och missa inte när kronprinsessan Victoria rycker in och ger första hjälpen på militärövning med hemvärnet i Dalarna. Det blir också kungligt dop - den här gången är det prins Carl Philips och prinsessan Sofias tredje barn, prins Julian, som ska döpas - men också mycket mer.
 
 
En kunglig affär - premiär 23 december

Året är 1933 och källarmästare Kurt Haijby driver tillsammans med sin hustru restaurang Lido i Stockholms nöjeskvarter. Men Kurt är straffad och får därför inget sprittillstånd. Han beslutar att gå ”till kungs” med ärendet. I mötet med Sveriges åldrade monark Gustaf V tänds en gnista och en ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. Dramaserie på 4 avsnitt med Sverrir Gudnason.
 
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton - 23 december

Den älskade berättelsen om 14-åringen som tar från de rika och ger till de fattiga är för många en självklar tv-tradition. Nu har sagan blivit scenföreställning med nyskriven musik och det är Henrik Dorsin som berättar på scenen och som också står för bearbetning och de nyskrivna sångtexterna.

Julafton enligt traditionen - 24 december

Inga konstigheter här. Julafton på SVT blir sig lik med "Kalle Ankas jul" kl. 15, animerade klassikern "Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul" kl. 19.05 och "Svensson, Svensson" kl. 21.10. Årets julvärd är krögaren, kocken, författaren och tv-personligheten Tareq Taylor.
 
 

Långfilmsfrossa på SVT Play

 
Jul- och nyårshelgen i SVT bjuder på mängder av långfilmer i alla genrer. Sammanlagt kommer det att finnas närmare 100 filmer att se på SVT Play. Det blir många populära svenska titlar som mysrysaren "Nelly Rapp - Monsteragent", pandemidramat "Orca", samt dramakomedierna "Min pappa Marianne", "Änglagård" och "En underbar jävla jul".

Traditionsenligt visas också den långa versionen av Ingmar Bergmans älskade familjedrama "Fanny och Alexander". Bland de utländska titlarna finns till exempel den norska thrillern "Jordbävningen" och den hyllade och fyrfaldigt Oscarbelönade dramakomedin "Parasit"

På nyårsdagen visas en dokumentär om skådespelaren Leonardo DiCaprio och i samband med det visar SVT tre av hans filmer: "The Revenant", "Mannen med järnmasken" och "Gilbert Grape".
| 18 november 2021 16:30 |