Film

Skribent

Paul Dakwar

19 mars 2024 | 17:00

Storslaget äventer eller epic fail? “Hobbit: En oväntad resa” visas återigen på bio

Ta på dig trollkarlshatten och hobbit-tofflorna och återupplev magin i Peter Jacksons “Hobbit: En oväntad resa” på bio.
Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens klassiska roman "Bilbo" fick både ris och ros av biopubliken. Ribban var hög efter “Sagan om Ringen”-filmerna. Men, oavsett om “Hobbit: En oväntad resa” lever upp till sina föregångare eller inte, så är en sak säker: Vi behöver mer high fantasy, och high fantasy upplevs bäst på bio!
 
Nu, tolv år efter filmens premiär, får du chansen att återuppleva “Hobbit: En oväntad resa” på den stora duken. Filmstaden ger dig möjligheten att den 9 april återigen få förtrollas av Midgårds blåa och bruna trollkarlar (vi älskar ju Radagast), en hel drös med dvärgar som äter dig ur huset och en rastlös, äventyrslysten liten hobbit vars handlingar, både dygder och odygder, visar att han faktiskt inte är så liten ändå. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Visste inte vad jag gjorde”

 
“Hobbit: En oväntad resa” har fått utstå kritik, bland annat för att ha känts inkonsekvent och hastigt gjord, något som regissören Peter Jackson är väl medveten om. Till en början var det Guillermo del Toro som stod för regin, men när han utan förvarning behövde lämna, fick Jackson ta över. I en intervju med The Guardian berättar han hur han fick städa upp det som lämnades efter, snarare än att fullfölja sin vision.
 
– Vi kunde inte vrida tillbaka klockan ett och ett halvt år och ge mig ett och ett halvt års förberedelse för att designa filmen, vilket var annorlunda än vad han (del Toro) gjorde. Det var omöjligt, och som ett resultat av att det var omöjligt började jag bara spela in filmen med det mesta inte förberett alls…Vid det laget visste jag inte vad jag gjorde, säger Jackson till The Guardian.
 
Oavsett prep-tid eller inte var “Hobbit”-trilogin en enorm succé som drog in över tre miljarder dollar. 
 
“Hobbit: En oväntad resa” visas på Filmstadens biografer den 9 april. 
 
| 19 mars 2024 17:00 |