Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 december 2012 | 16:30

"Hobbit" är större än "Sagan om Ringen"

Peter Jacksons "Hobbit: En oväntad resa" gör en väntad succéresa på svenska biografer.

Återkomsten till Midgård blev som förväntat en lyckad sådan. Trots något svagare recensioner än "Sagan om Ringen"-filmerna drar filmen lika mycket publik som föregångarna (uppföljarna, om man ska vara exakt) gjorde för tio år sedan. 

304 476 biobesökare såg "Hobbit: En oväntad resa" under de första fem dagarna på svenska biodukar, vilket placerar den som veckans givna etta. 

Jämfört med Härskarringen-trilogin under samma period (de 5 första dagarna):

Sagan om ringen: 277 101
Sagan om de två tornen: 333 678
Sagan om Konungens återkomst: 347 370

Första "Hobbit"-filmen öppnar alltså starkare än första "Sagan om Ringen", och det ser lovande ut även för uppföljarna, de två kommande filmerna borde bara bli ännu större. Noteras ska också att varje film i Härskarringen-trilogin lockade långt över en miljon besökare, så "Hobbit: En oväntad resa" kan mycket väl bli det här årets mest sedda biofilm i Sverige.

Se hela biotoppen här...

Runt om i världen har filmen redan dragit in 223 miljoner dollar, och i USA står den nu för den största decemberpremiären någonsin. 

Under helgen som kommer väntar vi på att se hur "Berättelsen om Pi" tacklar den småväxta konkurrensen, och vilken av julens svenska filmer som går hem hos publiken. 

| 17 december 2012 16:30 |